Dostupni linkovi

Referendum u Srbiji se ponavlja na devet biračkih mesta


Glasanje na referendumu u Beogradu, 16. januar 2022.

Republička izborna komisija (RIK) odlučila je da se glasanje na referendumu o promeni Ustava Srbije u delu pravosuđa ponovi 23. januara na devet glasačkih mesta.

Glasanje se ponavlja na glasačkom mestu broj 16 u Petrovcu na Mlavi, na četiri mesta u Trsteniku, na glasačkom mestu broj 43 u Bačkoj Topoli, broj 33 Pantelej Niš, na glasačkom mestu broj 47 u Čačku i na glasačkom mestu broj 32 Požarevcu.

Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević saopštio je 20. januara da se glasanje ponavlja na biračkim mestima na kojima je poništeno glasanje, na osnovu predloga rešenja podkomisija koje su konstatovale da rezultati ne mogu biti utvrđeni.

Za ponovljeni referendum u nedelju od sedam do 20 sati biće odštampano 7.750 listića za 7.711 glasača.

RIK je saopštio da na obrađeno je 99,89 odsto glasačkih mesta na kojima je 16. januara na referendumu o promeni Ustava "da" glasalo 59,59 odsto izašlih, a "ne" 39,38 odsto.

Građani su tako prihvatili predlog o izmenama Ustava Srbije u oblasti pravosuđa. Novim rešenjem sudije i tužioce neće birati Skupština Srbije, kao što je to do sada bio slučaj, već Visoki savet sudstva (VSS) i Visoki savet tužilaca (VST). Mandat sudija i javnih tužilaca biće stalan, od dolaska na funkciju do odlaska u penziju. Sa izmenama Ustava, članovi Visokog saveta sudstva i tužilaštva, po 11 u oba saveta, biće izabrani po novoj proceduri.

Pravo glasa na referendumu imalo je 6.510.233 birača, 1.960.010 građana, odnosno 30,65 odsto od broja upisanih, saopštio je RIK.

XS
SM
MD
LG