Dostupni linkovi

Milorad Dodik na Palama je proslavio rezultate referenduma
Milorad Dodik na Palama je proslavio rezultate referenduma

Referendum protivan Ustavu BiH uspio, bošnjački lideri očekuju sankcije

U Republici Srpskoj održan je referendum na kojem su se građani izjašnjavali o pitanju - "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?". Prema podacima sa 71,09 obrađenih glasačkih mjesta, sa "Da" na referendumsko pitanje odgovorilo 99,79 posto glasača. Ukupna izlaznost između 56 i 60 posto.

  • Referendum na kojem su se građani izjašnjavali na pitanje "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?" uspio je sa gotovo 100 posto podrške građana;
  • Najavljeno je da slijede izmjene Zakona o praznicima RS prema kojim građani koji ne žele neće morati da slave 9. januar kao Dan RS
  • Bošnjački političari, uključujući predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, očekuju sankcije međunarodne zajednice
  • Analitičari za RSE ocjenjuju da je Milorad Dodik postigao kratkotrajan politički trijumf, ali da slijedi kraj njegove vladavine
  • Ustavni sud BiH prethodno donio odluku o privremenoj mjeri kojom se zabranjuje održavanje referenduma;
  • Protiv održavanja referenduma, uz upozorenje da je to udar na Ustav BiH i Daytonski mirovni sporazum, su Ured visokog predstavnika (OHR), visoki zvaničnici Evropske unije, te brojne ambasade zapadnih zemalja uključujući i SAD;

Slavlje na Palama

Predsjednik RS Milorad Dodik i pristalice njegovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata na Palama su proslavile "uspjeh referenduma".

Korać: Dodik postaje problem za međunarodnu zajednicu

Poslanik u Narodnoj skupštini Srbije Žarko Korać smatra da je referendum bio samo jedan u nizu pokušaja Milorada Dodika da prikaže Bosnu i Hercegovinu kao neodrživu državu. Korać dodaje da je Dodik krenuo putem koji će se na duže staze završiti njegovim političkim porazom.

"Ono što je sigurno jeste da on misli da je iz ovoga izašao ojačan kao politički lider, ali ja mislim potpuno obratno – da on postaje problem za međunarodnu zajednicu, da postaje problem za ostale političke aktere u Sarajevu, a na neki način postaje problem i za opoziciju u Republici Srpskoj, pošto se pokazuje da ona nema pravi odgovor na njegove poteze. Meni ovo liči na ono što je radio Slobodan Milošević: u svakom datom trenutku on izgleda jači od svih ostalih aktera na političkoj sceni, ali dugoročno on zapravo ide u svoj politički poraz i igra igru koja se ne može dobro završiti ni po njega, nažalost ni za region, pa ni za građane RS", rekao je Korać za RSE.

Picula: Moguća politička izolacija Dodika

Hrvatski europarlamentarac i voditelj izaslanstva Europskog parlamenta za odnose sa BiH Tonino Picula u izjavi za RSE naglašava kako nikakva izlaznost ne može zanijekati nelegalnost referenduma o Danu RS.

"Neadekvatno reagiranje na ovakvo kršenje zakonitosti u Bosni i Hercegovini može otvoriti vrata dodatnim problemima. Čini mi se da će se međunarodna zajednica u početku opredijeliti za politiku ignoriranja cijelog događaja, međutim - pošto će se naravno i sama naći u poziciji da nešto poduzme – vjerojatno će nastojati politički izolirati Milorada Dodika bez obzira na rezultate lokalnih izbora", ocjenjuje Picula.

Picula se pita je li Dodik tijekom nedavnog boravka u Moskvi pitao Vladimira Putina kako je to živjeti sa sankcijama, jer on očekuje da će međunarodna zajednica zbog ovih postupaka nad Dodikom i najbližim suradnicima provesti što tihe, što glasne sankcije.

Podaci sa 30,76 posto glasačkih mjesta: 99,80 posto reklo "Da"

Predsjednik Republičke komisije za sprovođenje referenduma o Danu RS-a Siniša Karan rekao je kako je, prema podacima sa 30,76 obrađenih glasačkih mjesta (154.019 glasača), sa "Da" na referendumsko pitanje odgovorilo 99,80 posto glasača.

On je dodao kako je ukupna izlaznost između 56 i 60 posto.

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG