Dostupni linkovi

Održava se referendum koji ne priznaje BiH


Detalj sa izbornog mesta u Republici Srpskoj

Oko 1.900 glasačkih mjesta otvoreno je od 7 časova u Republici Srpskoj na kojima će se 1.219.399 građana imati priliku izjasniti na pitanje - "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?".

Referendum je, jedinstven je stav kako pozicije tako i opozicije Republike Srpske, odgovor na odluku Ustavnog suda BiH koji je u novembru 2015. godine odlučujući po apelaciji bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića utvrdio da su odredbe Zakona o praznicima RS, u dijelu koji se odnosi na proslavu 9. januara kao Dana RS, suprotne Ustavu BiH. Ustavni sud istom odlukom obavezao je Narodnu skupštinu RS da u roku od šest mjeseci sporne zakonske odredbe uskladi s njegovom odlukom.

No umjesto pristupanja izmjenama zakona ujedinjena vlast i opozicija u Republici Srpskoj ušla je u proces osporavanja odluke Ustavnog suda BiH. Istovremeno, u julu ove godine donijeta je i odluka o održavanju referenduma na kojem bi se građani izjasnili žele li i dalje da 9. januar obilježavaju kao Dan RS-a.

Odluka Ustavnog suda

Očekivanja da bi do odustajanja referenduma moglo doći pokazala su se neutemeljena. Nakon što je 17. septembra Ustavni sud BiH odbio zahtjev Narodne skupštine RS za preispitivanje svoje odluke kao neutemeljen, te donio odluku o privremenoj mjeri kojom se zabranjuje održavanje referenduma, vlast ovog bh. entiteta predvođena predsjednikom Miloradom Dodikom, ali i cjelokupna srpska opoziciona scena, jasno su poručili da od referenduma neće odustati.

Protiv održavanja referenduma, uz upozorenje da je to udar na Ustav BiH i Daytonski mirovni sporazum, su Ured visokog predstavnika (OHR), visoki zvaničnici Evropske unije, te brojne ambasade zapadnih zemalja uključujući i SAD. Podrška referendumu izostala je i iz Srbije.

Dani koji su prethodili referendumu rezultirali su podizanjem političkih tenzija u BiH do usijanja, a sve češće izgovarana su upozorenja, pa čak i prijetnje o mogućim novim ratom. Stoga se i u regionu, zbog straha od novih mogućih sukoba, sa posebnom pažnjom ovih dana prate dešavanja u BiH.

Lideri probosanskih stranaka pozvali su građane bošnjačke nacionalnosti da na referendum ne izlaze i na taj način mu ne daju mogući legitimitet.

Na drugoj strani u cilju preduprijeđenja bilo kakvih incidenata ministarstvo unutrašnjih poslova RS diglo je stepen pripravnosti na najviši nivo, a na ulicama gradova u RS primjetan je veliki broj policajaca s dugim cijevima.

Na potezu Skupština RS

Predsjednik Republičke komisije za provođenje referenduma (RKR) Siniša Karan saopštio je da se preliminarni rezultati koji mogu očekivati već tokom noći.

"Pokušaćemo u nedjelju na svaka dva sata, počev od 9.00 časova ujutru da obavještavamo javnost o izlasku građana referendum", rekao je Karan.

Kada je riječ o glasanju građana Brčko distrikta, koji osim državljanstva BiH imaju i dokumenta RS, Karan je podsjetio da sa distriktom nisu uspjeli da sklope poseban sporazum da bi se referendum održao na toj teritoriji, te da su zbog toga formirana dva glasačka mjesta u susjednim lokalnim zajednicama Donjem Žabaru i Bijeljini, odnosno u Lončarima i Donjoj Bukovici. Prema njegovim riječima, studenti će moći da glasaju u mjestima u kojima se zateknu, na nepotvrđenim listićima i biće evidentirani na posebnom spisku.

Karan je kazao da će Republička komisija za sprovođenje referenduma konačne rezultate dostaviti Narodnoj skupštini RS na usvajanje, a po usvajanju ta odluka će biće objavljena u Službenom glasniku nakon 30 dana. "Nakon objave u Službenom glasniku, ne dalje od šest mjeseci, Narodna skupština mora donijeti odgovarajući akt koji će biti u skladu sa odlukom građana izraženom na referendumu", pojasnio je Karan.

Naveo je da „to i govori o karakteru referenduma, da je on savjetodavni zato što daje prethodno mišljenje za neki akt koji će tek biti donesen, a nakon referenduma on je obavezujući da Narodna skupština donese akt u skladu sa odlukom na referendumu“.

U Republici Srpskoj na snazi je šutnja koja prema Zakonu o referendumu i građanskoj inicijativi zabranjuje vođenje kampanja putem sredstava javnog informisanja i javnih skupova.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG