Dostupni linkovi

Referendum o ćirilici maknuti iz dnevne politike


Marina Škrabalo
Inicijativa nevladinih udruga „Svi mi – za Hrvatsku svih nas“ inzistira da se pitanje referenduma o ćirilici izmakne iz dnevne politike i napetih odnosa na relaciji Vlada – Ustavni sud. Iako su vladajuća koalicija i najveća oporbena stranka HDZ protiv raspisivanja, u inicijativi HDZ-u ne vjeruju.

Iako su sve stranke vladajuće koalicije protiv raspisivanja referenduma o ćirilici, a protiv raspisivanja referenduma se nedvosmisleno izjasnio i predsjednik najveće oporbene stranke, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, inicijativa „Svi mi“ tvrdi da Karamarkova izjava ništa ne znači i da tema referenduma nije skinuta s dnevnog reda.

„To što oni kažu, to nije politička odluka! Velika je razlika – naročito u našoj zemlji – između deklarativnog, normativnog i praktičnog. Mi imamo deklarativno – kažu da neće podržati. Ali mi nemamo nijedan konkretan dokaz da se na tome radi“, kaže u ime inicijative Marina Škrabalo.

Podsjetimo, ujesen je nevladina udruga Stožer za obranu hrvatskog Vukovara - kao svojevrsni odgovor s desna na postavljanje dvojezičnih ploča na državne institucije u Vukovaru – prikupila potpise za raspisivanje referenduma o dizanju praga za službenu uporabu jezika i pisma manjina u jedinicama lokalne samouprave. Sadašnji prag je da manjine imaju na to pravo, ako ih ima trećinu ili više u ukupnom broju stanovnika u nekoj jedinici lokalne samouprave, a inicijativa traži da se referendumom taj prag podigne na 50 posto, što je bilo zakonsko rješenje do 2002. godine.

U inicijativi se zalažu da i vladajući pokažu da misle ozbiljno. Marina Škrabalo o tome kako vladajući to mogu pokazati - institucionalno:

„Dokaz bi bio - da Sabor zaprimi zahtjev, da pregleda potpise i pošalje ih Ministarstvu uprave na provjeru, ali te stvari se ne mogu rješavati ni na presicama, ni za govornicama, nego samo u dokumentima i odlukama.“

Neodgovorna igra mačke i miša

Iako je iznesena ocjena da bi i postojeći sadržaj Ustava u jednoj široj interpretaciji bio dovoljan da se odbije referendumska inicijativa, bivši ustavni sudac Jurica Malčić upozorio je među ostalim da i dalje manjka kvalitetna ustavna i zakonska regulativa što se može referendumski propitivati, što bi mnoge inicijative poput ove o ćirilici unaprijed diskvalificiralo.

Jurica Malčić
Jurica Malčić
„Odredbe o referendumu u Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu, Zakonu o referendumu i u Ustavu apsolutno su nedovoljne da bi se u takve postupke moglo ući sa jednom sigurnošću.“

U inicijativi apeliraju da se ovo važno pitanje izmakne od međustranačkih natezanja i svađa na relaciji Vlada – Ustavni sud. Marina Škrabalo.

„I samim time smatramo politički krajnje neodgovornim igranje mačke i miša ili skrivača između Vlade, dakle i vladajuće koalicije, ostatka Sabora i Ustavnog suda. I u tom smislu držimo vladajuće – naravno – najodgovornijima.“

Inicijativa će svoju peticiju u kojoj su pobrojani svi međunarodni akti koji obavezuju Hrvatsku da ne snižava razinu manjinskih prava dostaviti i saborskim zastupnicima, a ona je tiskana i u posebnoj brošuri tvrdih korica za one saborske zastupnike koji se ne koriste internetom. Također, brošura će biti tiskana i na engleskom i za one eurozastupnike koji se ne koriste internetom.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG