Dostupni linkovi

Vanessa Redgrave i Ralph Fiennes na „Ulysses Teatru“


Scena na kojoj se digravaju predstave na Brijunima

Glumac Rade Šerbedžija predstavio je u Zagrebu program ovogodišnjeg „Ulysses Teatra“. U mjesec i po dana ovoga ljeta na Malom i Velikom Brijunu odigrat će se 14 scenskih i glazbenih sadržaja, a u godini Shakespeareovog jubileja na Brijunima će sa „Richardom III“ gostovati londonski „Almeida Theatre“ sa Vanessom Redgrave i Ralphom Fiennesom.

Od 15. srpnja do 28. kolovoza 32 predstave i koncerta na šesnaestom po redu „Ulysses Teatru“ na Brijunima, i gostovanje s „Antigonom“ na Dubrovačkim ljetnim igrama, to je ovogodišnji ambiciozni program.

Dvije su predstave „Ulyssesov“obol obilježavanju Shakespeareovog jubileja - 11, 12 i 13. kolovoza na tvrđavi Minor na Malom Brijunu gostovat će londonski „Almeida theatre“ sa „Richardom III“ u kojem među ostalim glume Vanessa Redgrave i Ralph Fiennes, koji su u pauzi probe na kratko skypeom iz Londona sudjelovali na konferenciji za novinare.

Ralph Fiennes u„Richardu III" u režiji Ruperta Goolda tumači naslovnu ulogu. Prošlogodišnji prvi boravak na Brijunima na Šerbedžijin poziv pamti kao jako lijepo iskustvo za koje vjeruje da će se ponoviti i ove godine. „Jako sam uzbuđen što ćemo igrati na Brijunima, u inspirativnom okruženju u kojem uvijek ima mnogo aktivnosti, od pjevanja i plivanja do bicikliranja,“ poručio je iz Londona.

Drugo je autorski projekt Lenke Udovički, Željke Udovičić Pleština i Radeta Šerbedžije „Shakespeare ljetne noći“, kojeg će se igrati posljednja 4 dana srpnja, a koji je svojevrsno istraživanje i dodirivanje Shakespearea, kako je to opisala Lenka Udovički. U predstavi će se koristiti i jedan upravo pronađeni do sada nepoznati Shakespeareov monolog, najavila je ona za naš program.

„To je apel za milosrđe prema izbeglicama, u kojem se Shakespeare obraća Englezima i kaže – kada bi vas zatekla takva sudbina da morate otići – koja bi vas zemlja primila, kako bi se prema vama ponašali… Neću sada baš otkriti sve, ali ja želim da se taj tekst i ove godine čuje sa pozornice Malog Brijuna i „Ulysses Teatra.“

„Teatar Ulysses“ ove godine dobiva dvostruko manje novca od Ministarstva kulture nego prošle godine – 200.000 kuna (26.500 eura), a Istarska županija dat će im 40.000 kuna.

Sredstva su namaknuta i od sponzora, a Šerbedžija vjeruje da će država sudjelovati i u troškovima gostovanja londonskog „Almeide teatra.“ Odnos države i kulture, sada, ali i inače, Šerbedžija je komentirao ovako:

Rade Šerbedžija
Rade Šerbedžija

„Na sve ove stvari, odnose sada u kulturi, odnose ministarstava prema nama ja bih odgovorio onom Krležinom rečenicom: 'Mecenat je po definiciji utilitaran, to jest opasan. Ovo ne znači da mecene nisu često puta činile i usluge umjetnosti,mada su te usluge najčešće skupo plaćene, i to sa strane umjetnika samog. Međutim, nitko ne može uništiti pravu umjetnost, pa čak ni njen vlastiti mecena.“

Ovogodišnja sezona bit će otvorena i zatvorena koncertima – na početku Šerbedžije i Miroslava Tadića sa Muharemom Serbezovskim kao gostom, a na kraju koncertom profesora pjevanja zagrebačke Muzičke akademije Giorgia Suriana i njegovih bivših i sadašnjih studenata.

Od predstava tu je opera „Kater&Rades“ talijanskog „Teatra Koreja“ i Venecijanskog bijenala o stradanju albanskih migranata, „Narodno pozorište Subotica“, Grad teatar Budva, Testament FilmS i Ulysses predstavljaju operu Isidore Žebeljan „Dve glave i devojka“, zagrebačko „Hrvatsko narodno kazalište“gostuje s predstavom Tene Štivičić „Tri zime“, Dubrovačke ljetne igre s Goldonijevom „Kafetarijom“, a beogradski teatar „Zvezdara“s Kovačevićevom „Klaustrofobičnom komedijom“ u kojoj se na teatarsku scenu vraća Slavko Štimac.

Drugu godinu zaredom igrat će predstava „Pečat" Borne Vujčića s Goranom Grgićem u glavnoj ulozi, Ozren Gerabarić se vraća s monooperom „Dnevnik jednog luđaka" Moving Music Teatra Bitola, bit će izveden autorski projekt Nele Kocsis, Ozrena Grabarića i Darka Stazića, „U agoniji" Miroslava Krleže, a Zijah Sokolović nastupit će s monodramom „Glumac je... glumac je... glumac".

„Ulysses Teatar“ izvest će dvije svoje reprize – „Kralja Leara“ i „Antigonu - 2000 godina kasnije.“

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG