Dostupni linkovi

Reditelj "Titanika" zaroniće do najdublje tačke u Pacifiku


Ilustracija
Ilustracija
Priredila: Ena Stevanović

Reditelj filma „Titanik“ James Cameron je u četvrtak saopćio da se posebno dizajniranom podmornicom planira spustiti do Marijanske brazde u Tihom okeanu jugozapadno od otoka Guam, što je najdublja tačka na planeti.

U stvarnoj avanturi, za razliku od onih koje je Cameron stvorio u svojim filmovima kao što su „Avatar“ i „Aliens“, ćemo vidjeti Camerona kako se spušta 7 milja (11.5km) ispod površine okeana kako bi prikupio potrebne uzorke podmorske flore i faune.

Najniža tačka Marijanske brazde poznata pod nazivom „Dubina izazova“ je dosegnuta samo jednom i to 1960.godine kada su američki marinac Don Walsh i švicarski okeanograf Jacques Piccard proveli 20 minuta u batiskafu Trst.
James Cameron
James Cameron

Cameron tamo planira provesti šest sati.

„Duboke brazde su posljednja neistražena mjesta naše planete, a toliko su znanstveno bogata da bi nam trebalo stotinu godina da ih istražimo,“ rekao je Cameron.

Ovo je zajednički projekt Camerona, društva National Geographic i poznatog brenda satova Rolex., sve s ciljem da se proširi znanje o nepoznatim dijelovima Zemlje.

Cameronova podmornica je naučno čudo napravljeno od najsuvremenijih materijala i opremljena je malom stetoskopskom kamerom pogodnom za najveće okeanske dubine.

Iako je možda poznatiji po filmovima, podvodna istraživanja Cameronu nisu strana.

Za potrebe snimanja filma „Titanic“, Cameron je dvanaest puta zaronio do čuvene olupine u sjevernom Atlantiku kako bi istražio morske dubine i isprobao tehnologiju.

Od tada je Cameron vodio šest ekspedicija, uključujući i forenzičku studiju olupine „Bismark“ te je obavio 3D snimanje dubokih hidrotermalnih otvora oko Srednjeatlanskog grebena i u istočnom Pacifiku.
XS
SM
MD
LG