Dostupni linkovi

Beograd i Priština različito vide realnost na Kosovu


Okrugli sto „U susret dijalogu Beograda i Prištine“, 28. februar 2011.
Okrugli sto „U susret dijalogu Beograda i Prištine“, 28. februar 2011.
Prvi put od proglašenja nezavisnosti Kosova jedan kosovski zvaničnik je u Beogradu učestvovao na neformalnom skupu u susret dijalogu Beograda i Prištine sa predstavicima srpske vlasti i opozicije.

Beograd će se rukovoditi interesima Srba na Kosovu, ali i Ustavom Srbije. Za Prištinu je to realnost na terenu, ali se dve strane uoči dijaloga nisu složile kome realnost na severu Kosova ide u prilog.

Iljber Hisa, koordinator kosovske vlade za sever Kosova, došao je u Beograd prvi put nakon 11 godina, i to sa kosovskim pasošem, ne da pokaže hrabrost, kaže, već dobru volju.

„Ne verujem da Beograd može da utiče na promenu kosovske realnosti. Ono što Beograd može jeste da pomogne sebi i kosovskim Srbima, ne kroz monopol nad njima, već možda kroz pomoć u integrisanju u sistem Kosova. Kad bi postojao referendum i kad bi se kosovski Srbi pitali da li su za podelu ili asimetriju verujem da bi oni bili protiv“, navodi Hisa.

Beograd tvrdi da će nastupiti sa novim idejama i otvorenim srcem u rešavanju problema. Ideja vodilja biće ono što je važno za Srbe na Kosovu, a svoje interese čuvaćemo u skladu sa Ustavom Srbije, tvrdi šef beogradskog tima Borko Stefanović.

„Neće Beograd da utiče na to što je vas priznalo 76 država. Nije se Beograd ni do sad uplašio što su među njima, kako ste rekli, 22 najuticajnije zemlje. Nama to ne predstavlja ništa, to je ono što je vama bitno, to je ono čime vi sebe hrabrite. Ovi pregovori imaju potpuno drugu prirodu, potpuno drugu suštinu. Oni služe tome da kada sledeći put odemo na Kosovo Srbi ispod Ibra se ne osećaju kao u kavezu, nemaju signal na svojim mobilnim telefonima, ne mogu da koriste bilo kakav dokument, ne mogu da koriste registarske tablice. Ne osećaju se da su u Srbiji, a od Kosova su izopšteni, tzv. Kosova“,
kaže Stefanović.

Hisa: Priština nije partner za podelu

Iljber Hisa kaže da je Priština spremna da na predstojeći dijalog gleda kao na šansu, ako dve strane razgovoru pristupe kao susedi, u duhu evroatlantskih integracija.

„Jer sva ta tehnička pitanja su tu zbog nepriznavanja novostvorene realnosti. Na Beogradu je više da prikaže tu hrabrost. Ako treba metaforički da se izrazim onda verovatno to treba da izgleda kao voz gde ćemo se mi i Srbi u posebnim vagonima kretati polako i stabilno ka konačnoj destinaciji Briselu, a ne da stanemo negde između, recimo u Mitrovici“, rekao je Hisa.

Iljber Hisa na okruglom stolu u Beogradu, 28. februar 2011.
Međutim, realnost na Kosovu svako vidi iz svog ugla.

Realnost je i da Priština nema nikakav uticaj na severu Kosova, uzvratio je Aleksandar Vučić, zamenik predsednika Srpske napredne stranke gostu iz Prištine.

„Kada govorite o priznavanju realnosti, a kakav vi to uticaj imate u Zvečanu ili u Leposaviću. Jel' to realnost važi kada je to u albanskom interesu? To nije argument kada se tako počinje dijalog. Zato što onda vi kažete mi ni od čega ne odustajemo, idemo sa maksimalističkim zahtevima i nećemo da razgovaramo ni o čemu. A zadatak Beograda je da prihvatite sve što mi Albanci hoćemo, da nam potvrdite našu nezavisnost i da integrišete Srbe što je moguće više u kosovsko društvo, a da vi za uzvrat ne dobijete ama baš ništa drugo sem što će ti Srbi da vam kažu da danas žive nešto bolje“, rekao je Vučić.

Na pitanje Hise da bi voleo da čuje šta Beograd to želi, šta je srpski interes, Vučić je odgovorio da bi on to voleo da čuje od srpske vlade.

„A ja ću vama da kažem šta je naš interes. Kao što je vaš interes nezavisno Kosovo naš je interes da se poštuje Ustav Srbije“, poručio je Vučić.



No, dok Priština u dijalog ulazi sa jasnim stavom oko severa Kosova nepoznanica je kakva će biti strategija Beograda. Nasuprot Iljberu Hisi Borko Stefanović nije želeo da govori o tome uprkos insistiranju Aleksandra Vučića.

„Ja mislim da Priština nije partner za podelu, Priština nije partner za asimetriju, ali Priština se ne plaši i takvih razgovora“, bio je odgovor Hise.

Velika šansa


Borko Stefanović, šef beogradskog pregovaračkog tima je rekao da mu je drago što je čuo potvrdu da je Priština spremna da razgovara o svemu i da to vodi u pravom smeru.

„Možemo reći da je pitanje Kosova simetrično, ali nas sama situacija tamo demantuje ako to uradimo. Tom pitanju se mora prći vrlo oprezno, vrlo osetljivo“, bio je neodređen Stefanović.

Na Vučićevo insistiranje kad se severu Kosova priđe osteljivo kako će to biti Stefanović je odgovorio da to sada i timovi u Prištini pokušavaju da procene.



Ni okrugli sto „U susret dijalogu Beograda i Prištine“ nije prošao bez međusobnih razmirica srpske pozicije i opozicije. Naprednjak Aleksandar Vučić, optužio je srpsku vlast da nema nikakav plan ni ideju i da u dijalog ulazi zato što je neko nagovorio na to.

„Ali ja ponovo nisam čuo šta će Srbi dobiti. Voleo bih da nam samo jednu rečenicu kažete, da nam zagolicate mozak, da počnemo da razmišljamo i da budemo sigurni da imamo ozbiljan plan kojim ćemo nešto da dobijemo jer svim ovim o čemu smo govorili dobijaju Albanci“, poručio je Vučić.
Nataša Micić na okruglom stolu o dijalogu Beograda i Prištine, 28. februar 2011.

U dijalogu sa Prištinom treba biti kreativan - "zaštititi nacionalne interese, a postići kompromis" i pri tome se držati Ustava Srbije, odgovorio je Stefanović.

„Mi dobijamo jedno stanovništvo koje je sigurno i prosperitetno, koje živi normalno tamo gde je živelo vekovima, mi imamo mogućnost da se oni koji su proterani vrate, mi imamo mogućnost da neko iz Beograda može najnormalnije da ode u Ranilug ili bilo koju srpsku sredinu ali i u albansku sredinu bez bilo kakvog straha i bez osećaja da je stranac na svojoj zemlji“, kaže Stefanović.

A Nataša Mićić, potpredsdnica Liberalno demokratske partije uzvratila je da je u dijalogu Beograda i Prištine velika šansa kritkujući pozicije svojih sagovornika iz Beograda.

„Nije dobro da na ovaj način umanjujemo značaj predstojećih razgovora i time što se govori da Srbija nema plan, ali nije dobro ni to o čemu je govorio Stefanović da je to prilika da se meri realnost. Što se tiče Srba na Kosovu veoma je važno što su oni učestvovali na izborima i verujemo da bi bilo dobro da oni budu uključeni direktno u prištinski tim za razgovore“, poručila je Mićićeva.
XS
SM
MD
LG