Dostupni linkovi

Reakcije u Srbiji: Mapa 'velike Albanije', Ramin novogodišnji ukras?


Edi Rama
Edi Rama

Povodom demarša koji je šef diplomatije Srbije Ivica Dačić uputio Vladi u Tirani zbog mape velike Albanije koja je, uz druge izabrane poruke upućene mobilnim telefonima premijeru Ediju Rami, krasile za novogodišnje praznike zgradu Vlade (neki mediji pišu vilu premijera), pitali smo naše sagovornike - šta se ponovo događa na relaciji Tirana - Beograd?

Da li albanski premijer ovim činom nešto ozbiljno poručuje susedima ili je u pitanju preterana osetljivost Beograda?

"Balkan se nalazi u najnovijem kovitlacu koji Evropu pomera udesno jačajući strah od drugih nacija i drugih vera", kaže za RSE Predrag Simić, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

On tako izazvanim frustracijama objašnjava preveliku osetljivost na naznake postojanja velikoalbanskih, velikosrpskih ili velikohrvatskih projekata u regionu.

"Uprkos učestalim incidentima na relaciji Tirana - Beograd", simić kaže da su u "Albaniji Edija Rame sasvim marginalizovani nosioci velikoalbanskih aspiracija".

Predrag Simić
Predrag Simić

"Ja verujem premijeru Rami i predsedniku Socijalističke partije Albanije kada kaže da je velika Albanija samo imaginacija. Ali u ovom trenutku je bitno da postoji strah u susednim zemljama, u Srbiji a verovatno i u Crnoj Gori i u Grčkoj gde deluju albanski iredentistički pokreti. To je ono što negativno utiče na atmosferu i otežava normalizaciju odnosa", konstatuje Simić, te naglašava:

"Mislim da su uslovi za pozotvne pomake između Beograda i Tirane sa Edi Ramom na vlasti mnogo povoljniji nego što su to bili u vreme vlasti Salija Beriše i stranaka koje imaju uporišta na severu Albanije."

Bodo Weber, viši saradnik Saveta za politiku u Berlinu kaže da, uprkos ovim incidentima, balkanski region ide u pravcu normalizacije odnosa na tragu avgustovske regionalne konferencije u organizaciji nemačke kancelarke Angele Merkel.

Weber najpre komentariše postavljanje na premijerovu Fejsbuk stranicu, između ostalih novogodišnjih poruka i mapu velike Albanije.

Bodo Weber
Bodo Weber

"Mi smo u vreme socijalnih medija, tako da ono što se pojavljuje na Fejsbuku nije više privatn astvar, pogotovo kad to čini jedan premijer. Tako da je to što se događa ambivalentno. Sa jedne strane se čovek mora pitati šta je to trebalo premijeru Albanije, kad je već ta mapa svojevremeno na utakmici u Beogradu izazvala incidente", ocenjuje Weber.

"Sa druge strane se čovek može isto tako pitati da li je odmah trebalo reagovati demaršom, znači zvaničnom notom Vlade Srbije. Mislim da to spada u nastavak, na žalost, kvarenja atmosfere regionalne saradnje koja je uspostavljena na prošlogodišnjoj avgustovskoj balkanskoj konferenciji pod okriljem nemačke kancelarke Angele Merkel", tvrdi Bodo Weber.

Na pitanje da li ovi učestali incidenti govore da ne postoji dovoljno dobre volje za normalizaciju odnosa na Balkanu ili samo potvrđuje koliko su ti odnosi krhki i koliko treba paziti na svaki gest koji može biti provokacija za drugoga, Bodo Weber odgovara da "misli da je u pitanju to drugo".

"Ti odnosi su još krhki", kaže Weber, "ali ovi incidenti ih, ipak, ne skreću sa puta pregovora, razgovora o čemu svedoče značajni regionalni projekti kojih ranije nije bilo."

Škeljzen Malići, politički savetnik premijera Edija Rame navodi u izjavi za list Danas da Vlada Albanije već dve godine pred Novu godinu organizuje projekat direktne komunikacije sa javnošću preko sms poruka, projektovane na zid zgrade vlade koji je okrenut ka centralnom bulevaru glavnog grada Tirane. Te poruke šalju građani, a ono što pošalju se ne cenzuriše. Međutim, iako srpski mediji i potpredsednik Vlade Srbije i ministar inostranih poslova Ivica Dačić tvrde da je tom prilikom bila projektovana i zastava velike Albanije, nije sigurno da se to uopšte dogodilo. Ta slika je mogla biti naknadno manipulisana foto šopom, kao što su prošle godine bile ubačene reklamne poruke nekih firmi, navodi Malići za Danas.

"Ja lično mislim da to i nije nikakva mapa velike Albanije, već mapa prostora na Balkanu koji naseljavaju Albanci kao autohtona populacija. Srbija ne bi trebalo biti preosetljiva na takve mape, jer to je, recimo, slično onome što koriste srpski mediji za vremensku prognozu, koja uključuje Republiku Srpsku, Kosovo i neke druge oblasti gde žive Srbi."

XS
SM
MD
LG