Dostupni linkovi

Reakcije OHR


Reagujući na blokadu rada Doma naroda Parlamenta BiH, visoki predstavnik Valentin Inzko upozorio je kako bilo kakve aktivnosti koje mogu blokirati institucije BiH i sprečavati funkcionisanje Parlanenta nisu konstruktivne, niti prihvatljive.

"Takve aktivnosti predstavljaju ozbiljan korak u pogrešnom smjeru. Takvih pokušaja je bilo i u prošlosti, a stav OHR-a je uvijek bio isti", naveo je Incko.

On je upozorio kako očekuje od svih stranaka da poštuju institucije Bosne i Hercegovine, te naglasio da "stranke moraju osigurati neometan rad institucija, znači moraju osigurati u ovom slučaju neometan rad Doma naroda, kao i donošenje odluka u Domu naroda".

"Stranke i poslanici trebaju rješavati politička pitanja redovnim učešćem u parlamentarnim procesima. Upravo je Parlament pravo mjesto gdje se moraju i mogu tražiti rješenja za probleme. Zato apelujem na poslanike da ispunjavaju svoj mandat i omoguće da Dom naroda normalno i neometano radi. To je u interesu institucija, a prije svega u interesu građana koji su poslanicima dali svoje povjerenje i podršku - za funkcionisanje institucija i za rad u tim institucijama", rekao je u utorak Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH.

XS
SM
MD
LG