Dostupni linkovi

Vulinov govor o NDH: Vruć krompir ili dimna bomba


Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin

Reakcije na govor u Jadovnu ministra u Vladi Srbije Aleksandra Vulina ukazuju na nesnalaženje aktualnih hrvatskih vlasti kada se radi o veličanju kvislinških formacija, kažu neki analitičari.

Vulin pričom o endehaziji želi skrenuti pozornost sa obljetnice Srebrenice, kažu drugi. Predstavnici srpske zajednice tvrde kako bi Vulin bio vjerodostojniji da je govorio i o sličnim pojavama u Srbiji.

Vulinove izjave dolaze u nezgodnom trenutku, kada se predizborno radikalizira govor i često kvare odnosi Hrvatske i Srbije, jer se nacionalističke snage zbog potreba kampanje radikalnije odnose prema temama ljevice i desnice, među kojima su u postjugoslavenskim zemljama uvijek bile i teme odnosa prema kvisliniškim formacijama, kaže za naš radio politički analitičar Ivan Rimac, podsjećajući da su pojave veličanja kvislinških formacija prisutne je od početka tranzicije.

"Ne možemo reći da je Hrvatska tu nešto posebno, niti da se to sada pojavilo kao nešto čega do sada nije bilo. Međutim, činjenica je da se povremeno kontekst vidljivosti takvih pojava mijenja sukladno tome koliko se vladajuća garnitura snalazi u reakcijama na takve pojave. Naša aktualna politika se ne snalazi u tim temama, a onda i apostrofiranje takvih tema izvana izgleda vrlo često nezgodno za tu politiku", kaže Rimac.

Politički analitičar i ekspert za sigurnost Vlatko Cvrtila kaže kako su Vulinove izjave kontinuitet poruka koje izazivaju tenzije s obje strane granice. Takve su se poruke intenzivirale otkako je Aleksandar Vučić postao premijer, pogotovo u novom mandatu, i bit će ih još.

"One će biti zanimljive medijima, ali i političkim elitama s obzirom na to da se radi o izbornoj godini. Jer mi smo došli u situaciju da u političkom smislu više vodimo računa o tome što je netko preko plota rekao i kako se to odnosi na nas, je li nas uvrijedio ili ne, nego što vodimo računa o konkretnim ekonomskim, društvenim i drugim pitanjima važnim za Republiku Hrvatsku", ističe Cvrtila.

Aneta Lalić
Aneta Lalić

Aneta Lalić iz Srpskog narodnog vijeća ocjenjuje da je nakon osude paljenja izraelske zastave u Bosni i Hercegovini i osude kukastog križa na Poljudu propustio reći koju o svom vlastitom dvorištu.

"Mislim da bi u najmanju ruku bilo pristojno, a zapravo bi i njegov kredibilitet činilo jačim, da se osvrnuo na slične pojave u zemlji iz koje dolazi. I znate, kada vi razumijete da dolazite iz zemlje koja, također, ima probleme takve vrste, možete govoriti i procjenjivati o tome što se događa u vašem komšiluku. Mislim da je ministar Vulin to propustio da napravi i da je to, što se Srpskog narodnog vijeća tiče, najveći problem tog govora", pojašnjava Lalić.

Iz HDZ impliciraju da se Vulin svojim tezama samo nastavlja na teze izborne kampanje vladajuće koalicije lijevog centra protiv HDZ-a.

"Mi pozivamo Vladu - socijaldemokrate i njihove koalicijske partnere, a pogotovo tu mislim na predsjednicu Hrvatske narodne stranke (HNS) Vesnu Pusić - da se zauzmu za to da se prestane širiti laž o fašizmu u Hrvatskoj. U Hrvatskoj nema fašizma. Ima incidenata. Ima toga i drugdje, ali mi se time ne želimo tješiti. To je tako i to treba suzbijati. U Hrvatskoj fašizma nema i nedopustivo je da se truje izborna kampanja izmišljenom fašizacijom Hrvatske. To je skandalozno i to je jako loše za hrvatsku političku kulturu i za birače", kaže Miro Kovač, međunarodni tajnik HDZ-a.

Naime, predsjednica HNS-a i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić se pred koji dan, govoreći o uspjesima vladajuće koalicije, pohvalila pozitivnim trendovima u gospodarstvu i "otporu refašizaciji hrvatskog društva, ekstremizmu i desničarskom ludovanju".

Sa druge strane, većina drugih političara vladajuće koalicije kaže kako se tu radi o sporadičnim ekscesima u izbornoj godini.

Tihomir Ponoš
Tihomir Ponoš

Povjesničar i novinar riječkog "Novog lista" Tihomir Ponoš zamjera Vulinu što je svojim govorom u Jadovnu zasjenio pijetet prema žrtvama, te podsjeća da je nestabilnost u odnosima Zagreba i Beograda krenula od izbora Tomislava Nikolića i Vučića na njihove funkcije.

"Ne treba zaboraviti da je ovo Vulin izjavio u trenutku koji je prilično kompleksan za Srbiju. Doduše, meni se čini da su za tu zemlju mnogi trenuci prilično kompleksni. Ide dvadeseta obljetnica obilježavanja genocida u Srebrenici, koja ove godine ima vrlo zanimljive vanjskopolitičke implikacije i po pitanju rezolucije koju je predložila Velika Britanija. Sam taj prijedlog ima i ozbiljne unutarnjopolitičke implikacije po unutarnjepolitičku dinamiku u Srbiji, bez obzira hoće li biti usvojen i u kojem obliku. Onda je to jednostavnije nekako kanalizirati ne negdje se malo ispuhati", ističe Ponoš.

"Vulin nije naš problem, već Vučićev, jer smo mi tu razinu provokacija nadrasli", komentirala je slučaj predsjednica Kolinda Grabar - Kitarović.

Ako nije problem države, onda je problem vladajuće lijeve koalicije jer je Vulin postao dobar povod za napade na njih. Naime, HDZ i Katolička crkva oštro su prozvali vladajuće zbog izostanka reakcije na Vulinove izjave.

XS
SM
MD
LG