Dostupni linkovi

Reakcije na Ukrajinu: Rusi nisu dobrodošli u hotel


Vlasnik Hotela Brioni Boutique Tomaš Krčmar
Vlasnik Hotela Brioni Boutique Tomaš Krčmar
Autori: Andrius Kuncina i Sabina Čabaravdić

Vlasnik hotela u češkom gradu Ostravi odbija primiti goste s ruskim državljanstvom, a najtiražniji njemački tabloid Bild pokrenuo je potpisivanje peticije da se ispred Muzeja II svjetskog rata uklone dva tenka Crvene armije. I sve to u znak protesta protiv ruskog napada na Ukrajinu.

Hotel Brioni Boutique, u Ostravi, poprilično je neugledna građevina. Ali u centar pažnje javnosti došao je zbog poruke na vratima koja glasi: “Od 24.marta 2014.godine ne primamo goste Ruske Federacije zbog aneksije Krima. Izvinjavamo se svim pristojnim građanima Rusije. Vaš Hotel Brioni Boutique.”

Vlasnik Tomas Krčmar objašnjava kako se na ovaj potez odlučio jer ga frustira mlaka reakcija Evropske unije i Češke Republike na poteze koje vuče Putin:

"Ako Rusija stane na Krimu, EU je spremna cijelu stvar pomesti pod tepih i nastaviti se baviti uobičajenom politikom, kao da se riješila lake glavobolje”, kaže Krčmar, čija je baka Ukrajinka.

“Ako su nam događaji iz 1939.godine predaleko, pa valjda se možemo sjetiti 1968., ili Gruzije iz 2008.godine”, kaže vlasnik ostravskog hotela misleći na nacističku i sovjetsku invaziju Čehoslovačke, odnosno ruski upad u Gruziju.
Hotel Brioni Boutique
Hotel Brioni Boutique
Iznerviran pasivnošću društva, Krčmar je odlučio javno iskazati svoj lični stav. “Našu bezosjećajnost, Rusija prevodi kao slabost. To je u njihovom mentalitetu”, objašnjava on, ali dodaje da nema iluzija kako će njegov usamljeni protest nešto promijeniti.

Dapače, vrlo je izvjesno da će Krčmarova građanska hrabrost biti “kažnjena”. S obzirom na podatak da je nešto manje od milion Rusa prošle godine posjetilo Češku, hotel će sigurno biti na gubitku ne dozvoljavajući boravak turistima iz Rusije.

"Znam da će mi moj stav nanijeti gubitke, ali ja sam spreman živjeti s tim narednih godinu-dvije”, kaže Tomaš Krčmar.

Kuražnom vlasniku hotela u Ostravi mogla bi zaprijetiti i sudska kazna, s obzirom da zakoni u Češkoj zabranjuju svaku vrste diskriminacije. Krčmar je, kaže, spreman na sve posljedice svog poteza, “sve dok EU ne pokaže više čvrstine prema Moskvi, izolirajući je iz Evrope, jer joj tu, s ovakvom politikom nije mjesto”.

Protiv vojnog nasilja kao političkog sredstva

Najtiražnija njemačka novina želi da se sovjetski tenkovi iz II svjetskog rata uklone iz Berlina, u znak prosvjeda protiv ruskih akcija u Ukrajini.

Postavljeni u ulici 17.juna, u blizini Bradenburške kapije, dva su tenka simboli pobjede Crvene armije nad nacističkim trupama.

Tu stoje još od 1945.godine, a Njemačka se, nakon ujedinjenja obavezala sačuvati spomenike koje su Rusi postavili u zonama Berlina koje su držali pod kontrolom nakon rata. Sada je, međutim, pokrenuta peticija za uklanjanje oba T-34 tenka.

"Poštujemo žrtve koje je Crvena armija podnijela u oslobađanju od nacističkog zla, ali danas ruski tenkovi ugrožavaju slobodnu, demokratsku Evropu, i zato ih treba skloniti”, kaže se među ostalim u peticiji koja će biti upućena Bundestagu.

Oni koji budu potpisivali peticiju Bilda, potpisaće i rečenicu: "....mi ne želimo da vojno nasilje ponovno, i u XXI stoljeću, bude političko sredstvo u Evropi...”

Bundestag nema ovlasti da naredi uklanjanje tenkova s postolja, ali može izdati neobavezujuću preporuku Vladi da podupre taj zahtjev.

Ovo nije prvi put da su sovjetski spomenici došli na udar liberalne javnosti.

U Pragu je, 1991.godine grupa studenata umjetnosti ofarbala ruski tenk u ružičasto. Nakon što je Moskva zvanično protestvovala, prebojen je u zeleno, ali za kratko. Uskoro je ponovno osvanuo ružičast.
XS
SM
MD
LG