Dostupni linkovi

Reakcije na Dačićevu izjavu: Političarima sadašnjost, istoričarima istorija


Ivica Dačić
Ivica Dačić
Premijer Srbije Ivica Dačić poručio je u nedelju, prilikom obeležavanja Dana primirja, novoustanovljenog praznika u Srbiji povodom pobede saveznika u Prvom svetskom ratu, da je tada izvojevana velika istorijska pobeda, ali da nije siguran da je ono što se dešavalo posle tog sukoba, mislivši na način na koji je stvorena država Srba, Hrvata i Slovenaca, unapredilo nacionalne interese Srbije.

Dačić je ocenio da je to bio i uzrok sukoba i neslaganja u budućoj Jugoslaviji.

"To je bio jedan od uzroka svih kasnijih događaja i međunacionalnog neslaganja u budućoj Jugoslaviji. Zato Prvi svetski rat treba da nam bude velika pouka od tome šta treba raditi u miru. Dosta smo pobeđivali u ratu a gubili u miru", rekao je Dačić.

Istoričarka Branka Prpa o ovoj Dačićevoj izjavi za RSE kaže:

„Ono što jeste pratilo jugoslovensku državu u njenoj istoriji je način na koji je stvorena. U završnoj fazi, kada je izglasan Vidovdanski ustav, ona je stvorena bez odobravanja dva konstitutivna naroda jugoslovenske države, Hrvata i Slovenaca. Dakle, Hrvati i Slovenci su opstruirali donošenje Vidovdanskog ustava koji je izglasan prostom, a ne dvotrećinskom većinom. Jugoslavija je konstituisana kao centralisitčka država koja nije vodila računa ni o njenim istorijskim različitostima, ni o njenim nacionalnim identitetima. Tako da jeste bio problematičan način na koji je stvorena, kaže Prpa.

Izjavu Ivice Dačića da u njoj nisu unapređeni nacionalni interesi Srba, ona komenatirše kao tvrdnju koja se iznosi u kafanskim pričama.

„Ne mogu tako da se daju ocene, ne mogu da se tako ovlaš i lakonski daju istorijski sudovi, i to sve post festum, posle celog jednog veka“, kaže Branka Prpa savetujući političare da se bave sadašnjošću a da istoriju prepuste istoričarima.
XS
SM
MD
LG