Dostupni linkovi

Reakcije: Kerumova izjava o Srbima za osudu, ne i za sud


Željko Kerum
Željko Kerum
Splitski gradonačelnik Željko Kerum je – gostujući na javnoj televiziji – za propast svog poslovnog carstva optužio Srbe i Jugoslavene, jer da oni u Hrvatskoj kontroliraju banke i medije. Takva njegova izjava izazvala je osudu najvećeg dijela javnosti, osim šefa HDZ-a Tomislava Karamarka, koji kaže da je - nije čuo!

Poslovno carstvo splitskog gradonačelnika Željka Keruma vrijedno sedamstotinjak milijuna eura počelo se raspadati, i on za to gostujući na javnoj televiziji nije okrivio svoje loše poslovne poteze, krizu u svijetu niti svoju romansu sa fatalnom novom ljubavi Fani, nego – u neka druga vremena – dežurne krivce:

„Najveći utjecaj na medije i na banke imaju srpska i jugoslavenska opcija.“

(VIDEO: Dio razgovora sa Željkom Kerumom u kome je izrekao svoj sporni stav)


Odmah je reagirao zastupnik srpske manjine Milorad Pupovac nazivajući Kerumove riječi poticanjem na etničku dikriminaciju. Reagirali su i zastupnici vladajuće koalicije.

„Da se danas – u 21. stoljeću – pobrojavamo ima li pripadnik ovog ili onog naroda, dakle većinskog ili manjinskog, negdje utjecaj ili negdje radi – to je za svaku osudu!“, istaknuo je bivši ministar unutarnjih poslova, socijaldemokrat Šime Lučin.

Kerumov istup osudila je i bivša šefica HDZ-a i bivše premijerka Jadranka Kosor, ali ne i njen nasljednik na čelu HDZ-a Tomislav Karamarko.

„Ne bih to komentirao. Doista ga nisam čuo. Teško mi je komentirati tako nešto“, kazao je.

Mijić: Novi "Mein Kampf"

Aleksandar Stanković, autor i voditelj emisije u kojoj je Kerum ovo izjavio ne zamjera mu zbog toga, nego misli da je Kerum pacijent koji ima fobije.

„Kerum misli da su mu Srbi krivi za sve što mu se dogodilo. Nisam doktor da ga razuvjeravam. Osobno mislim da fobija od Srba nije šovinizam,“ kazao je Stanković.

Nasuprot tome, kolumnist riječkog „Novog lista“ Branko Mijić Kerumov istup vidi kao dio izborne platforme desnice na nekim sljedećim izborima, a o tome da Srbi i Jugoslaveni vladaju bankama i medijima u Hrvatskoj kaže:

„To je kao jedan novi 'Mein Kampf' Željka Keruma u kojemu su Hitlerove Židove zamijenili Srbi iako svi znaju da niti jedna velika banka u Hrvatskoj – ni 'Intesa', ni 'Unicredito', ni 'Erste', ni 'Reiffeisen' - sasvim sigurno nisu u srpskim rukama.“

Šovinizam postaje masovna pojava u Hrvatskoj, jer se prešućuje i tolerira, zaključuje Mijić. S time se u izjavi za RSE ne slaže politički analitičar Davor Gjenero.

„Činjenica da mi o tome što je gospodin Kerum učinio govorimo kao o incidentu govori da to nije opće stanje svijesti u Hrvatskoj. U Hrvatskoj je u zadnjih 10 godina korak po korak uspostavljena svojevrsna politička korektnost prema svim manjinama. Manjine i dalje jesu ranjive skupine, manjine i dalje jesu lošije politički zaštićene nego što bi morale biti, ali procesi idu u pravom smjeru. Idu prema dizanju razine njihove zaštite“, kaže Gjenero.

Treba li kazneno sankcionirati Keruma? Ne, kaže za RSE odvjetnica s krivičarskim i medijskim pedigreom Vesna Alaburić.

„Pravosuđe ovdje ne treba poduzimati nikakve akcije, jer sa ovim mišljenjem gospodin Kerum stvarno – mo mom iskrenom mišljenju – nije ušao u zonu kriminogenog djelovanja“, ocjenjuje ona.

Njegova je izjava primitivna i vulgarna, ali u svim demokratskim zemljama su nesporne pravne premise da nitko nema obavezu voljeti neki narod, da svatko ima pravo mrziti neki narod, i da svatko ima pravo izraziti svoje mišljenje, dakle – nevoljenje nekog naroda, kaže naša sugovornica.

„Način kako će to učiniti je zaista na njemu samome – hoće li to učiniti primitivno i vulgarno, na način koji ćemo svi percipirati kao budalaštinu, ili će to učiniti sofisticiranije, ovisi o njegovim intelektualnim sposobnostima. Zato što Kerum nije 'običan' čovjek, već gradonačelnik i saborski zastupnik, mislim da trebamo javno osuditi njegovu izjavu. Mislim da je jako dobro da pripadnici svih svjetonazorskih, političkih, religijskih i inih opcija u našoj zemlji izraze svoje negativno mišljenje o toj Kerumovoj izjavi, i nadam se da će reakcije biti takve da će se gospodin Kerum postiditi i da mu više neće padati na pamet da izjavljuje nešto poput ovog!“ poručila je Alaburić.
XS
SM
MD
LG