Dostupni linkovi

Reakcije: Prijedlozi za ukidanje FBiH i kantona skupljanje poena


Parlament Federacije BiH
Parlament Federacije BiH
Već cijelu godinu grupa pravnih stručnjaka, uz podršku SAD-a i Evropske unije, radi na promjeni Ustava Federacije BiH. Njihov prijedlog, kako su to dogovorile političke stranke koje čine parlamentarnu većinu u tom bosanskohercegovačkom entitetu, trebao bi se u parlamentarnoj proceduri naći krajem septembra.

No, kako su tamošnji političari skloni da svako malo, zarad prikupljanja političkih poena, rade i mimo onog što je dogovoreno, nikoga nisu iznenadile izjave lidera pojedinih stranaka - sa jedne strane da treba ukinuti kantone, a sa druge da se ukine Federacija BiH. Pravni eksperti koji rade na izmjeni Ustava ocjenjuju da su oba prijedloga neozbiljna, ali i da im je cilj opstrukcija izmjena na kojima se radi 12 mjeseci.

Mnogi će u u Bosni i Hercegovini reći kako je ovdašnji ustav neodrživ, posebno s aspekta nekoliko nivoa vlasti, glomazne i trome administracije. Najbrojnija je u Federaciji BiH, jednom od dva bosanskohercegovačka entiteta, koji ima zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast.

Identična slika je i u 10 kantona, sastavnim dijelovima Federacije. No, ovakva postavka stvari za proteklih 18 godina nikome od ovdašnjih političara nije zasmetala, niti im je padalo na pamet da Ustav u tom dijelu izmijene. A onda u posljednjih nekoliko dana se takmiče u prijedlozima na koji način to treba uraditi.
Kasim Trnka
Kasim Trnka

Najprije je SDP predložio ukidanje kantona, a onda je lider HDZ-a BiH Dragan Čović uputio prijedlog za ukidanje Federacije BiH. Za profesora ustavnog prava Kasima Trnku oba prijedloga nisu iznenađenje. Pojašnjava i zbog čega:

„Predstavnički dom je 24. juna ove godine donio odluku da se ide u reviziju Ustava FBiH na bazi preporuka koje je pripremila ekspertna grupa i ideja i prijedloga koje će dati i ostale parlamentarne stranke, sa rokom da se do 30. septembra ponudi integralni tekst novog federalnog ustava, koji bi se uključio u parlamentarnu proceduru kasnije. Nažalost, kada teče jedna takva ozbiljna i višestruko pripremana incijativa, koja je razrađena do detalja, sad neodgovorni političari kao da žele da ometu normalan proces i da ustvari kontroliraju novi haos“, ocjenjuje Trnka.

Ustav samo ukazuje pravac

Trnka je, inače, član ekspertne grupe koja skoro cijelu godinu radi, uz podršku SAD i Evropske unije, na preustroju jednog njenog entiteta, Federacije BiH. I nije usamljen u stajalištu kako političari u Bosni i Hercegovini, zarad prikupljanja političkih poena, opstruišu sve što bi dovelo do bilo kakvih promjena u državi koja u svemu kaska za svojim susjedima. Mile Lasić, profesor na mostarskom Sveučilištu i član ekspertne grupe za izmjene Ustava Federacije BiH kaže:

„Po meni, radi se samo o kontra vještome, političko-marketinškome, nerazrađenom potezu koji utvrđuje pregovaračku ili trgovačku polaznu poziciju u pregovorima koji slijede – i ni o čemu više. Ni jedno, ni drugo nije realnost – niti se mogu dokinuti županije, niti je moguće pak dokinuti organe Federacije, koji su takvi kavi jesu, sa milion manjkavosti, ali to bi značilo potres na političkoj sceni BiH.“

Vehid Šehić, foto: Vesna Anđić
Vehid Šehić, foto: Vesna Anđić
U prijedlogu ekspertne grupe ne pominje se ukidanje kantona ili Federacije BiH. Preporuke se rade u skladu s evropskim zakonodavstvom, pojašnjava njen član Vehid Šehić.

„Jer mi imamo ustav koji afirmiše diskriminaciju i ne omogućava jednakopravnost građana, naroda, nacionalnih manjina i onih koji se ne izjašnjavaju kao konstitutivni narodi. Sigurno da BiH mora imati određene nadležnosti koje sada nema da bi bila ravnopravan pregovarač u procesu pregovaranja sa EU i našeg članstva, ali moram reći da se time jako često manipuliše i onemogućava se taj proces usaglašavanja ustava“, kaže Šehić.

Kasim Trnka navodi:

„Ustav se ne bavi ni brojem ni granicama kantona. To je stvar zakonodavca. Dakle, zakonodovac federalnim zakonom uređuje broj i geografiju kantona. Ustav treba samo da ukaže na pravac u kojem treba ići u tom pogledu. Mi smo išli u pravcu da predlažemo smanjivanje broja kantona, ali da se vodi računa o kriterijima evropskih regija, kako to inače funkcionira u okviru EU.“

No čini se kako prijedlog izmjena Ustava Federacije BiH, kojeg pripremaju domaći pravni stručnjaci, neće biti jedini o kojem će se izjašnjavati parlamentarci. Da li slučajno ili ne, političari rade sve da ovaj prijedlog propadne i prije nego je došao u Parlament. To pokazuje i zaključak federalne vlade od ponedjeljka da sačini radnu grupu, sastavljenu od nekoliko ministara, koja ima rok od 60 dana da sačini prijedlog amandmana na Ustav Federacije.

I dok analitičari ocjenjuju da je riječ o početku predizborne kampanje uoči izbora naredne godine, građani smatraju da bi neke nivoe trebalo ukinuti, kako bi država, konačno, počela funkcionisati:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:21 0:00
Direktan link
XS
SM
MD
LG