Dostupni linkovi

Reakcije iz sveta nakon puča u Mjanmaru


Protesti u Bankoku nakon puča u Mjanmaru
Protesti u Bankoku nakon puča u Mjanmaru

Vojska Mjanmara u ponedeljak, 1. februara, preuzela je vlast pučem protiv demokratski izabrane vlade koju je predvodila nobelovke Aung San Su Ći, koja je rano jutros privedena zajedno s drugim liderima njene stranke Nacionalna liga za demokratiju (NLD), preneo je Rojters (Reuters).

Vojska je u saopštenju prenetom preko televizijske stanice u njenom vlasništvu navela da je sprovela hapšenja kao odgovor na "izbornu prevaru", predala vlast komandantu vojske Min Aung Hlaingu i uvela vanredno stanje na godinu dana.

Stranka Su Ći je na verifikovanoj Fejsbuk (Facebook) stranici objavila komentar za koji je navela da je napisan u očekivanju puča i u kojem se citra dobitnica Nobelove nagrade za mir kako poziva ljude na protest zbog toga što je vojska preuzela vlast.

Puč je poremetio višegodišnje napore uz podršku Zapada za uspostavljanje demokratije u državi ranije poznatoj kao Burma, gde susedna Kina takođe ima snažan uticaj, ocenjuje Rojters.

Generali su izveli puč nekoliko sati pre nego što je parlament trebalo da zaseda prvi put posle ubedljive pobede NLD-a na izborima 8. novembra koji su smatrani referendumom o mladoj demokratskoj vladavini Su Ći.

Telefonske i internet veze u glavnom gradu Nejpidou i glavnom komercijalnom centru Jangonu su prekinute, dok je državna televizija isključena iz etra pošto su pritvoreni lideri NLD-a.

Su Ći, predsednik Mjanmara Vin Mjin i drugi lideri NLD-a "odvedeni" su u ranim jutarnjim časovima, rekao je za Rojters portparol NLD-a Mio Njun u telefonskoj izjavi. Rojters navodi da kasnije nije mogao opet da ga kontaktira.

Na video snimku koji je na Fejsbuku postavio jedan poslanik izgleda kao da se vidi hapšenje regionalne poslanice Pa Pa Hana.

Na snimku njen suprug moli muškarce u vojnoj odeći koji stoje ispred kapije. Može se videti malo dete kako se drži za grudi i plače.

Trupe su zauzele položaje u Jangonu gde su stanovnici pojurili na pijace da se opskrbe zalihama, kao i na bankomate da podignu gotovinu. Banke su posle toga obustavile usluge zbog loših internet veza.

Pritvaranja lidera NLD-a usledilo je posle eskalacije tenzije između civilne vlade i vojske nakon izbora.

Stranka Su Ći osvojila je 83 odsto glasova na drugim izborima otkako je vojna hunta 2011. pristala na podelu vlasti.

U unapred napisanoj izjavi postavljenoj na Fejsbuk stranici NLD-a citira se Su Ći kako kaže da bi takve akcije vojske vratile Mjanmar "pod diktaturu".

"Pozivam ljude da ne prihvate to, da odgovore i svim srcem protestuju zbog vojnog puča", citiraju se njene reči.

Neke pristalice vojske proslavile su puč paradirajući Jangonom u kamionetima i mašući nacionalnim zastavama, dok su prodemokratski aktivisti zgroženi.

"Naša zemlja je bila ptica koja je tek učila da leti. Sada nam je vojska slomila krila", rekao je studentski aktivista Si Tu Tun.

Reakcija iz sveta

Bela kuća je saopštila da je predsednik Džo Bajden (Joe Biden) upoznat s hapšenjima, dok je američka ambasada u Jangonu izdala upozorenje ukazujući tamošnjim američkim građanima na "mogućnost građanskih i političkih nemira".

"SAD stoje uz narod Burme u njegovoj težnji za demokratijom, slobodom, mirom i razvojem. Vojska mora odmah da poništi ove akcije", naveo je u saopštenju državni sekretar Entoni Bliunken (Antony).

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš (Guterres) osudio je pritvaranje političkih lidera i pozvao vojsku da "poštuje volju naroda", rekao je portparol Ujedinjenih nacija.

Australijska vlada je saopštila da je "duboko zabrinuta zbog izveštaja da vojska Mjanmara ponovo pokušava da preuzme kontrolu nad Mjanmarom".

Indija, Malezija i Singapur takođe su izrazili zabrinutost, dok je glavni donator Japan rekao da prati situaciju.

Džon Sifton (John) iz Hjuman rajts voča (Human Rights Watch) kritikovao je prvi odgovor Bele kuće kao "razočaravajuće slab" i pozvao na usaglašeniju međunarodnu reakciju.

"SAD treba da sarađuju sa saveznicima da bi jasnije, jednoglasno, koristeći ultimatum, obavestili vojsku Mjnamara o konkretnim posledicama koje će uslediti ako se puč ne poništi", rekao je Sifton.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Su Ći (75) došla je na vlast pobedom na izborima 2015. godine koja je usledila posle decenija kućnog pritvora i borbe protiv hunte zbog koje je postala međunarodna ikona.

Iako je i dalje izuzetno popularna kod kuće, njena međunarodna reputacija narušena je nakon što nije uspela da zaustavi prinudno proterivanje stotina hiljada Rohindža 2017. godine.

Ronhindže koje su izbegle u susedni Bangladeš takođe su osudile vojni puč.

"Mi, zajednica Rohindži najoštrije osuđujemo ovaj gnusni pokušaj ubijanja demokratije", rekao za Rojters telefonom lider Rohindža Dil Mohamed, pozivajući međunarodnu zajednicu da rati demokratiju u Mjanmar " po svaku cenu".

Žalbe na izbore

Vojni komandant Min Aung Hlaing posle rasta tenzija prošle nedelje spomenuo je mogućnost ukidanja ustava kao odgovor na nepravilnosti na izborima.

Glasanje se naišlo na neke kritike na Zapadu zbog obespravljivanja nekih etničkih grupa, uključujući Rohindže, ali je izborna komisija Mjanmara odbila navode vojske o izbornoj prevari.

Vojska je u saopštenju u kojem je proglašeno vanredno stanje navela da izborna komisija nije rešila žalbe na biračke spiskove i da je odbila zahtev za odlaganje novog zasedanja parlamenta, kao i da protestuju grupe nezadovoljne izborima.

"Ako se ovaj problem ne reši, to će omesti put ka demokratiji i zato se mora rešiti u skladu sa zakonom", navodi se u saopštenju, pozivajući se na odredbu u ustavu o vanrednom stanju u slučaju ugrožavanja nacionalnog suvereniteta.

Navodi vojske slični žalopojkama na izbore Unije za solidarnost i stranke razvoja (USDP), bivše vladajuće partije koju je osnovala vojska pre nego što je zvanično predala vlast 2011. Na poslednjim izborima je ostvarila ponižavajući rezultat osvajanjem 33 od 476 mesta u parlamentu.

Od više od 90 partija koje su osporavale izbore, najmanje 17 se žalilo na uglavnom manje nepravilnosti i sve osim USDP-a su manje partije. Izborni posmatrači su ocenili da je glasanje prošlo bez većih nepravilnosti.

Izborna komisija je u četvrtak, 28. januara, saopštila da nije bilo većih grešaka koje bi značile da je bilo prevare ili koje bi diskreditovale izbore.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG