Dostupni linkovi

Biskup Komarica: Nisam namjeravao povrijediti Srbe


Franjo Komarica, 2014.

Banjalučki biskup Franjo Komarica saopštio je da poređenjem Banjaluke sa Blajburgom nije namjeravao da povrijedi sugrađane Srbe i žrtve srpskog naroda iz ratova, niti ikoga ko je pogođen ratnim stradanjima bližnjih. Njegova izjava uslijedila je nakon burnih reakcija RS i zahtjeva za javno izvinjenje.

Komarica je u saopštenju pojasnio da je njegovo metaforičko poređenje Banjaluke sa Blajburgom, u izjavi koju je nedavno dao, isključivo trebalo da posluži političarima u Hrvatskoj, BiH, RS, pa i Banjaluci, da konačno odlučnije zajedno počnu ispravljati nepravdu mnogim njegovim sugrađanima i sunarodnicima "koja se čini već dvije i po decenije, a za šta veliku odgovornost nose brojni, još uvijek živi političari iz ratnih i poratnih godina".

Navodeći da nije mogao slutiti da će njegove riječi izazvati takva reagovanja, Komarica je istakao da nikada nije, niti će reći da je srpski narod iskorijenio svoje susjede iz njihovog rodnog mjesta, nego da su to učinili pojedinci koji su u svojim rukama tokom i poslije rata imali vlast i mogli primjenjivati - ne zakon pravde i ravnopravnosti, nego "zakon jačega".

"Saosjećam sa svim žrtvama svakog naroda i sa svima koji su direktno ili indirektno pogođeni stradanjem svojih bližnjih", poručio je Komarica i dodao da nikada nije negirao zločine i žrtve iz proteklih ratova, niti je pristajao na manipulisanje jednim ili drugima.

On je naveo da je njegovo učestvovanje na godišnjoj liturgijskoj komemoraciji žrtava Blajburga bilo njegovo ispunjavanje dužnosti katoličkog biskupa iz hrvatskog naroda.

Banjalučki biskup ističe da je kao čovjek i hrišćanin tokom posljednjeg rata i u poslijeratnom vremenu odlučno osuđivao svaku nepravdu i zločin, bez obzira ko ih je učinio i nad kime.

Komarica poručuje da će se i dalje zalagati za praštanje, pomirenje i pravedni mir na osnovu istine i pravde o žrtvama, zločinima i zločincima, kao što je radio tokom rata.

Franjo Komarica je izjavu koja je izazvala reakcije dao odgovarajući na pitanje novinara "zbog čega je 14. maja predvodio misu u Blajburgu povodom 71. godišnjice tamošnjeg stradanja?".

"Ne trebamo ići u Blajburg, mi smo ovdje Blajburg. To je muka i to sam želio u Blajburgu da poručim. Ljudi, šta vi govorite ovdje? Dođite u Banjaluku pa vidite, tamo je Blajburg. Gdje su Banjalučani, zašto su oni pobijeni, zašto je njima oduzeto pravo na identitet? Gdje su Banjalučani koji nemaju pravo na svoje rodno mjesto", izjavio je Komarica.

Burne reakcije

U udruženju radnika i invalida rata, izbjeglih iz Hrvatske nakon te izjave najavili podnošenje tužbe protiv Komarice ukoliko izostanje njegovo javno izvinjenje.

"Iznenađuje me ova izjava, od biskupa Komarice, poštovao sam ga, smatrao sam ga kao jednog dobrog pastira, sve do ove izjave. Mislim da je izgubio i stado i mnogo toga u očima svih nas", rekao je Nikola Puzigaća, predsjednik udruženja.

Gotovo sve političke stranke sa sjedištem u Republici Srpskoj osudile su izjavu Franje Komarice.

Entitetski predsjednik Milorad Dodik uputio je javno pismo Komarici, nazvavši njegovo poređenje u najmanju ruku strašnim, te dodavši da je time uvrijedio ne samo žive stanovnike Banjaluke i Potkozarja, već i stradalnike brojnih stratišta u Drugom svjetskom ratu.

"Vašim istupom, kada ste, ne trepnuvši, poredili Banjaluku sa Blajburgom, pređena je granica trpljenja koju smo svako sa svoje pozicije, i Vi i ja, dužni da održavamo", poručio je Dodik.

I banjalučki istoričar, Željko Vukadinović, ističe da je Komaričino poređenje Banjaluke i Blajburga neprimjereno.

"Veoma je teško govoriti o Banjaluci danas, upoređivati je sa Blajburgom, a na jedan način zanemariti dešavanja u Drugom svjetskom ratu, kao što su zbivanja u Drakuliću početkom '42. godine, u kojima su u ubistvu preko 2.300 ljudi učestvovali i pojedini pripadnici Katoličke crkve", naglašava Vukadinović.

  • 16x9 Image

    Milorad Milojević

    Diplomirao je 2003. godine kao prvi diplomirani novinar sa Univerziteta u Banjaluci. Novinarstvom se počeo baviti 1999. na banjalučkoj Alternativnoj televiziji. Godine 2002. postaje dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Banjaluke. Obrađuje političke i društvene teme.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG