Dostupni linkovi

Reakcije u Crnoj Gori: Motivišuća odluka Brisela


Zastava Crne Gore
Zastava Crne Gore
Najviši državni zvaničnici u Crnoj Gori pozdravili su odluku Evropskog savjeta da se otvore pregovori sa Crnom Gorom o članstvu u junu naredne godine uz uslov sprovođenja reformi. Crnogorski zvaničnici ocjenjuju da je to uspjeh države i najavljuju savlađivanje i najzahtjevnije faze evropskih integracija.

Odluka Evropskog savjeta da se otpočnu pregovori ukoliko sprovede napredak u oblasti vladavine prava i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, potvrda je kvaliteta dosadašnjeg evropskog puta i reformi, predstavlja najavu napornog posla u najzahtjevnijoj fazi integracija i očekivanoj proceduru, saopštili su najviši
državni zvaničnici nakon odluke o uslovnom početku pregovora, premijer Igor Lukšić, predsejdnik Filip Vujanović, šef diplomatije Milan Roćen.

"Znamo koliko je teško baviti se osnovnim životnim problemima u godini koja je za nama, a još više obaviti tako korjenite reforme i zaslužiti priznanje koje je Crna Gora danas dobila. Krenuti u posljednju, najtežu i najzahtjevniju etapu u evropskim integracijama, ali fazu u kojoj su očekivanja velika, a kojima smo mi pokazali da smo dostojni poštovanja koje je ova zemlja zaslužila", poručio je predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić.

Činjenica je da će početku pregovora o članstvu prethoditi još jedan monitoring o napretku Crne Gore u više oblasti. U Vladi barem retorički ove uslove tako ne doživljavaju već kao evropska pravila koja se moraju poštovati.

"Ni jednu poruku, pa ni ovu današnju neću razumjeti da je to ucjenjivanje i pritisak Evropske unije već jednostavno ispružena ruka da Crnu Goru činimo
demokratskom i prosperitetnom državom", kazao je potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković.

Postavlja se pitanje da li će ovakav epilog odluke Evropskog savjeta, predstavljati motivišući ili demotivišući faktor za Crnu Goru u narednih sedam mjeseci. Odnosno, da li će se pojačati napori za ispunjenje uslova za početak pregovora ili bi ovaj period mogle da iskoriste antievropske snage, da splasne politička volja za napretkom u integracijama, da se eventualno pojača euroskepticizam u Crnoj Gori.

EU integracije uvod u uspostavu pravne države

Na to pitanje odgovara predsjednik nacionalnog savjeta za Evropske integracije Nebojša Medojević koji kaže da ne sumnja u želju premijera Igora Lukšića da ispuni uslove iz evropske agende

"Treba biti krajnje orpezan prema drugim strukturama u Vladi u vrhu DPS kojima jasno ne odgovora da se pažnja Vlade, crnogorskog parlamenta i ukupne javnosti fokusira na implementaciju zakona, vladavinu prava, borbu proti organizovanog kriminala i korupcije jer bi upravo te reforme mogle da imaju epilog kao u Hrvatskoj, da dođe do hapšenja visokih funkcionera DPS-a , što bi značilo slabljenje ili cijepanje te partije i ta partija bi mogla da prođe kao HDZ u Hrvatskoj. Tako da za veliki dio DPS, na čelu sa premijerom
Zlatko Vujović
Zlatko Vujović
Lukšićem sigurno će biti motivišući faktor, ali za Mila Đukanovića i njegovoj strukturi u vlasti to će biti ozbiljna prijetnja", ocjenjuje Medojević.

Za metodologa CEDEM-a i profesora na podgoričkom Fakultetu političkih nauka Miloša Bešića nema sumnje da će uslovni početak pregovora sa EU biti motivišući faktor i da će država pokušati da ispuni uslove koji se odnose na vladavinu prava, ljudska prava i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. O načinu na koji će to država sprovesti Bešić iznosi tri moguće varijante.

"Može da se znači, nekoliko krupnih slučajeva razotkriju pa da se na taj način demonstrira čitava stvar. Može da znači i ono što ste vi ili već neko drugi što je rekao – štrikiranje, naprosto da se i dalje pokuša simuliranje borbe protiv organizovanog kriminala prije svega i da se to onda EU predstavi kao ozbiljna stvar. A, možda na kraju je moguće da se dođe i do nužne političke odluke da se ozbiljno krene u borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. U svakom slučaju, ja sam uvjeren da će na jedan od ovih načina, možda i njihovom kombinacijom da se napravi neka vrsta eklektike i da će crnogorska Vlada učiniti nešto po tom pitanju", kaže Bešić.

U MANS-u kažu da su kriminalci i korumpirani političari glavni euroskeptici u Crnoj
Gori i da su najnovijom odlukom iz Brisela izgubili još jednu bitku u pokušaju da spriječe uspostavljanje pravne države čime bi mnogi od njih završili na sudu.

Vuk Maraš kaže da Vlada nema izbora nego da ispuni dodatne uslove.

"Opšte je poznato da su u Crnoj Gori ključni euroskeptici kriminalci i korumpirani političari jer znaju da će se daljim procesom evropskih integracija definitivno morati uspostaviti pravna država, a to bi po sebi dovelo do toga da se procesuiraju svi slučajevi korupcije i organizovanog kriminala. Građani su rekli svoje i prema svim anketama postoji velika prednost onih koji podržavaju pristup EU i u tom smislu ovo ne može nikako biti demotivišuće za Vladu jer ona mora da radi ono što je u interesu građana", kaže sagovornik RSE.
XS
SM
MD
LG