Dostupni linkovi

"Rastava" je priča o dilemi otići ili ostati u Iranu


Ašghar Farhadi
Ašghar Farhadi
(Film "Rastava" (Separation) prvo je iransko ostvarenje koje je dobilo nagradu Oskar za najbolji strani film na ceremoniji u Los Angelesu 26. 2. 2012. Tim povodom ponovo objavljujemo članak o reakcijama nakon njegovog prikazivanja na Sedmici iranskog filma prošlog mjeseca u Pragu)

Frud Behzan (prevod: Mirjana Rakela)


Mnogo hvaljeni iranski film "Rastava", prikazan je na Tjednu iranskog filma u Pragu.
Film Ašgara Farhadija dobio je nagrade u Iranu, ali i na međunarodnim festivalima. Osvojio je Zlatnog medvjeda na Berlinaleu i Zlatni globus za najbolji strani film u SAD.

Film istražuje složeno pitanje migracija, ali i dilemu s kojom se suočavaju generacije mladih u Iranu – ostati u zemlji rigidnih pravila ili pobjeći na Zapad i postati nevažan član nove sredine?

Bračni par iz srednje klase, Nader i Simin, različito gledaju na život. Nader se rukovodi s dužnošću da mora ostati u Iranu i pomoći starom, bolesnom ocu. Simin, želi napustiti Iran, osobito radi svoje mlađe kćeri, Termeh.

Dolazi do razmirica, oštrih riječi punih gorčine, i par stiže do rastanka. Simin ostavlja dom i zahtjeva razvod od Nadera, što dovodi do niza tragičnih događaja.

Film je toplo primljen u Pragu. Martina Spatna, jedna od glavnih organizatora filmskog festivala, kaže da su filmovi poput "Rastave" važni jer oni daju zapadnoj publici rijedak uvid u zatvoreno društvo, poput iranskog.

VIDEO: Trejler za film "Rastava"


"Naš cilj je bio dovesti velike iranske filmove u Češku kako bi gledatelji počeli otkrivati dio po dio iranske kulture. Iranski film je najbolja veza između Irana i Zapada“ kaže Spatna.

Iranski novinar Reza Sedigh, koji živi u Maleziji, ističe da je film u Iranu i dalje jedna od rijetkih veza koje ta zemlja ima prema vanjskom svijetu, iako je film sve više pod pritiskom režima.

"Za nezavisne autore u Iranu, čiji se filmovi zbog političkih razloga ne prikazuju, strani filmski festivali, posebno u Evropi, vrlo su važni, jer im daje priliku da prikažu svoje filmove. Oni im omogućuje izravni kontakt s publikom na Zapadu", naglašava Sedigh.

Vlada u Iranu oštro je „krenula“ protiv filma, koji je tradicionalno kritičan prema islamskom režimu. Autori se optužuju za veze s opozicijskim pokretom, narušavanje ugleda zemlje i poništavanja islamskih vrijednosti.

I sam Farhadi, kao jedan od najcjenjenijih redatelja u Iranu, suočio se sa snažnom cenzurom.

U septembru 2010, snimanje filma je bilo prekinuto na tjedan dana nakon Farhadijeve izjave na jednom festivalu da bi želio da su i dva disidentska redatelja prisutna na festivalu. Farhadi se kasnije ispričao za te riječi i snimanje filma je nastavljeno.

Značajniji udar na iransku filmsku industriju dogodio se početkom mjeseca kada je Ministarstvo kulture odlučilo zatvoriti Dom kinematografije, glavnu instituciju za promociju iranskog nezavisnog filma.

Nesuglasice između te institucije i ministarstva započele su još 2009, nakon što jedna filmska delegacija iz Hollywooda bila pozvana da posjeti Islamsku Republiku.

Napetosti su dodatno podignute 2010, kada je pet iranskih filmskih autora uhićeno i optuženo zbog suradnje s BBC-om.
XS
SM
MD
LG