Dostupni linkovi

Razračunavanje u bh. parlamentu: Bećirović "preživio" pokušaj smjene


Parlamentarna Skupština BiH
Parlamentarna Skupština BiH
Sav sunovrat bosanskohercegovačke političke scene možda najbolje ilustruje zasjedanje državnog parlamenta u srijedu. O samo jednoj, na oko beznačajnoj tački dnevnog reda diskutovalo se satima. Smjena dopredsjedavajućeg Zastupničkog doma Denisa Bećirovića izazvala je više pažnje poslanika negoli ijedno pitanje bitno za rješavanje životnog standarda građana ili zakona bitnih za evropski put države. Za riječ su se javili čak i oni koji su ćutali dvije godine, koliko sjede u skupštinskim klupama, a konačno se moglo čuti i ono o čemu se do sada samo šaputalo.

Da bi smijenili Denisa Bećirovića udružili su se Stranka demokratske akcije, Srpska demokratska stranka i Savez nezavisnih socijaldemokrata. Satima se raspravljalo o tome da li je zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma dobro radio svoj posao ili ne, da li je iskoristio svoju poziciju za promovisanje ličnih i partijskih stavova ili ne. Sve to vrijeme njega nije bilo u skupštinskoj sali - napustio je odmah nakon intoniranja državne himne.

Inicijativu da se Bećirović smijeni pokrenula je Stranka demokratske akcije, doskorašnji koalicioni partner SDP-a.

„Mi nemamo ništa lično protiv zastupnika, doktora gospodina Bećirovića. Ali gospodin Bećirović je personifikacija jedne politike koja je dovela do krize“, rekao je predsjedavajući Zastupničkog doma kluba Stranke demokratske akcije Asim Sarajlić.

No Sarajlić se u srijedu nije sjetio činjenice da je do prije nekoliko mjeseci bio u koaliciji sa strankom za koju danas tvrdi da je BiH uvela u krizu sa nesagledivo štetnim posljedicama po državu i narod. Rasprava u državnom parlamentu pretvorila se u svojevrsno retoričko razračunavanje bivših partnera SDP-a i SDA.
Državni parlament BiH
Državni parlament BiH

„Navodeći u svojoj incijativi krajnje neubjedljive razloge za pokretanje smjene Denisa Bećirovića, SDA skoro da prestaje da djeluje političkim argumentima, ali zauzvrat ipak postaje zakašnjeli i nedorasli saučesnik SDS-u u rušenju Denisa Bećirovića. U tom smislu inicijativa SDA gubi vjerodostojnost i kod nas u SDP-u ne može čak izazvati principijelno razumijevanje motiva koji su naveli da se ona pokrene, osim da je u pitanju kreiranje neke nove većinske koalicije“, kazao je zastupnik SDP-a Anto Domazet.

A upravo ta nova parlamentarna većina bila je najveće pitanje za bosanskohercegovačke parlamentarce. Dok se zemlja raspada, a građani gladuju, pitanje nad pitanjima je ko će zajedno imati više ruku da bi sačuvao fotelje.

„Bilo bi dobro da bilo ko od onih koji su potpisali ovaj prijedlog nas obavijesti da li postoji nova parlamenatrna većina“, kaže Saša Magazinović, šef zastupničkog kluba SDP-a.

Uz opasku da su Bećirovićevo nekorektno ponašanje i neodmjerene izjave nanijeli nenadoknadivu štetu Bosni i Hercegovini i njenim građanima, posebno Republici Srpskoj, odgovorila mu je Milica Marković iz SNSD-a:

„Ne znam što se SDP toliko sekira da li će biti nove skupštinske većine. I ako je bude, vi najvjerovatnije nećete biti u toj novoj skupštinskoj većini.“

Denisa za Denisa

Ko je zašto kriv u političkoj krizi u kojoj se nalazi BiH pitanja su koja su opet prebacivana iz jednog u drugo dvorište. A Salko Sokolović iz SDA konačno je javno rekao zbog čega zemlja nije imala vlast 17 mjeseci nakon opštih izbora:
Denis Bećirović
Denis Bećirović

„Ako je razlog bio razmišljanje gospodina Lagumdžije hoće li jedan dan biti predsjedavajući Vijeća ministara ili će drugi dan biti ministar vanjskih poslova, pa to proizvelo 17 mjeseci neformiranja Vijeća ministara, onda je to valjda razlog zbog čega smo tih 17 mjeseci imali ovaj zastoj BiH, nažalost.“

Da su inicijative za smjene u BiH tek demonstriranje političke moći, a ne legitimno demokratsko oruđe kojim se sa dužnosti sklanja neko ko ne radi svoj posao, do sada je više puta viđeno. Da nije riječ o Bosni o Hercegovini, lamentiranje nad dva Denisa, Bećirovića i onog nedavno smijenjenog u federalnom parlamentu Zvizdića, bilo bi više nego smiješno. Podsjećamo: Socijaldemokratska partija sa novim koalicionim partnerima nedavno je drugi put smijenila predsjedavjućeg u Parlamentu Federacije Denisa Zvizdića. Mada ne bi trebalo da ima nikakve veze, to je više puta u srijedu pomenuto u državnom parlamentu.

„Glavni razlog koji su naveli u obrazloženju po broj jedan jeste: ’Vi nama rušite našeg Denisa, a mi ćemo vama vašeg Denisa’“, izjavila je zastupnica SDP-a Nermina Zaimović Uzunović.

Da makar malo istine u ovome ima, potvrdio je i zastupnik SDA Šefik Džaferović.

„Gdje god budemo mogli prekomponovati parlamentarnu većinu - a u ovoj državi je išao svak sa svakim i nemojte da se izmišljaju optužbe ko s kim ide i kada, i ko protiv koga ide i kada - mi ćemo to uraditi“, rekao je on.

A u odbranu svog stranačkog kolege nije govorila samo zastupnica Zaimović Uzunović. Spremne govore imali su svi zastupnici SDP-a. To je zasmetalo zastupnici Milici Marković koja je reagovala ovako:

„Prosto sam začuđena, tolika je priča i toliki su citati šta je on sve rekao, kao da se radi o Šarl de Golu ili nekom političaru takvog formata.“

Nažalost, nema ni naznaka da BiH ima tako velikog državnika kakav je bio De Gol. Jer da ga ima, Parlament se danas ne bi bavio beznačajnim smjenama već zakonima koji mjesecima čekaju. Bilo kako bilo, Bećirović je preživio pokušaj smjene, a nastavak bh. političke sage može se očekivati već naredne sedmice.
XS
SM
MD
LG