Dostupni linkovi

Razjasniti misiju UNMIK-a


Sedište UNMIK-a u Prištini
Sedište UNMIK-a u Prištini

Vlada Kosova očekuje da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija razjasni pitanje rekonfiguracije i tranzicije sa UNMIK-a na misiju Eulex. Sa druge strane, analitičari upozoravaju da odlaganje ustanovljenja međunarodnih misija vodi ka konačnoj podeli Kosova.

Politički predstavnici kosovskih Albanaca smatraju da bi SBUN trebalo da konačno razjasni put ka okončanju misije UNMIK-a i uspostavljanju misije Eulex. Vlada Kosova podržava izmene u delovanju misije UN i potrebu da se ona prevede kraju.

Potpredsednik Vlade Ram Manaj kaže da SB mora odrediti početak i kraj perioda za rekonfiguraciju UNMIK-a.

“Očekujemo da se donese odluka o rekonfiguraciji UNMIK-a, da to bude jedno novo lagano prisustvo na određeno vreme sa definisanim odnosima između UN i Eulexa”, kaže Manaj.

Manaj je izrazio nadu da će misija EU, Eulex uskoro početi sa radom, dodajući da je njeno raspoređivanje već trebalo početi.

U predlogu koji danas razmatra Savet bezbednosti UN stoji da se delovanje misije UN treba izmeniti radi većeg evropskog angažovanja. U tom pogledu Ban Ki Mun je naveo da će Eulex raditi pod okriljem misije UN, kojom će rukovoditi njegov specijalni predstavnik.

Ban je naveo da ‘posle stupanja na snagu Ustava Kosova UNMIK više neće moći da obavlja svoje administrativne funkcije kao do sada’. Iako u predlogu Ban Ki Muna nema vremenskih rokova, na Kosovu se veruje da će rekonfiguracija trajati četiri meseca, kada će se obaviti prenos ovlašćenja sa misije UN na misiju EU i kosovske institucije.

Poslanik u Skupštini Kosova iz Demokratskog saveza Kosova Ljutfi Haziri veruje da će taj rok biti jesen ove godine.

“Misija UNMIK-a je za nas završena, tranzicija će trajati do jeseni zbog komplikacija u Rezoluciji 12 44. I to je predsednik Kosova prihvatio. Verujem da će SB UN privesti kraju misiju UN i odrediti rok do kada će se sve to završiti”, rekao je Haziri.

I dok se očekuju izmene u delovanju misije UN, poznavaoci prilika smatraju da se zbog nejasnog međunarodnog prisustva i odlaganja uspostavljanja misije EU, stvaraju preduslovi za podelu Kosova.

Stručnjak za pravna pitanja Muhamet Keljmendi kaže da bi Vlada Kosova morala biti oprezna povodom pitanja međunarodnih misija.

“Rekonfiguracija znači da će Eulex u biti jednom a UNMIK u drugom delu Kosova, što vodi ka dualizmu vlasti. Time dolazi do nefunkcionalnosti države, u kojoj su celovitost i integritet već uveliko narušeni, što može voditi de facto podeli”, upozorava Keljmendi.

Keljmendi je ocenio da nejasnoće ostaju i zbog neodgovornosti međunarodne zajednice, koja je dozvolila da nezavisnost Kosova i Rezolucija 12 44 budu dve paralelne opcije.

U svakom slučaju, Savet bezbednosti razmatra predlog generalnog sekretara UN o promeni misije UN, a na sednici Saveta bezbednosti učestvuje predsednik Kosova Fatmir Sejdiu. Sejdiu se ambasadorima obraća u svojstvu predsednika, što je prvi put da na otvorenoj sednici Saveta govori najviši funkcioner Kosova.

XS
SM
MD
LG