Dostupni linkovi

Razgovor o traljavoj primeni Briselskog sporazuma


Zgrada Evropske komisije u Briselu
Zgrada Evropske komisije u Briselu

Sastanak premijera Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Ise Mustafe, u okviru nastavka briselskog sporazuma, biće održan 21. aprila u Briselu, saopšteno je iz Kabineta visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini koja posreduje u dijalogu. Poslednji susret dve strane bio je 9. februara kada je potpisan sporazum o pravosuđu.

Osnovna tema nastavka dijaloga biće implementacija onoga što je dogovoreno do sada, u okviru briselskog i ostalih dogovora, rekao je za RSE direktor Centra za praktičnu politiku Dragan Popović:

“Primena dogovorenog na terenu ne ide glatko. Pretpostavljam da će Vlada Srbije insistirati na onom delu Briselskog sporazuma koji se tiče formiranja Zajednice srpskih opština. To je problem koji najviše tišti vlast u Srbiji, a činjenica je da nije implementirano. Očekujem da će EU da pritisne i jednu i drugu vladu da se mnogo brže krene u realizaciju Briselskog sporazuma jer sve do sada ide vrlo sporo i traljavo”.

Popović napominje da se do sada, kada je reč o implementaciji, najdalje otišlo u rešavanju pitanja policije. Podseća i da je u odnosu na srpsku civilnu zaštitu, barem kako je to ukazivao ministar u Vladi Srbije Aleksandar Vulin, otpočela njena integracija u kosovsku.

“Naravno dalje ostaju svi poslovi koji bi trebalo da se prebace sa srpske na kosovsku stranu, uključujući i vrlo krupno pitanje Univerziteta u Mitrovici. Sigurno će biti pomenuto i pitanje povratka srpskih poslanika u Parlament Kosova, kao i rad lokalnih samouprava na severu Kosova, koje su trenutno poprilično blokirane zbog neusvajanja budžeta, problema sa statutima opština."

Na napomenu da se dijalog nastavlja u ne posebno poželjnoj klimi, pre svega zbog najava iz Beograda da bi Hašim Tači mogao biti uhapšen ukoliko se sledeće sedmice pojavi u Srbiji, Popović navodi: “Sumnjam da bi to moglo da se nađe kao pitanje među pregovaračima u Briselu. Mislim da je ta tema mnogo zanimljivija za srpske medije i za javnost u Srbiji, nego što je za EU”.

XS
SM
MD
LG