Dostupni linkovi

Razgovarali Vučić i predsednica Moldavije: Moguća otvorena pitanja biće rešavana dogovorom


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Moldavije Maja Sandu su razgovarali o razvoju bilateralnih odnosa, saopštio je 15. februara Vučićev kabinet.

Vučić i Sandu su u telefonskom razgovoru, kako je preneto, "izrazili obostranu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu, kao i interes za razvoj bilateralnih odnosa Srbije i Moldavije na zajedničku korist", prenosi Beta.

Konstatovali su da su srpski i moldavski narodi prijateljski, te su, "povodom poslednjih izjava, rekli da će moguća otvorena pitanja biti rešavana dogovorom".

Vučić je predsednicu Sandu pozvao da poseti Srbiju, a ona Vučića pozvala na drugi Samit Evropske političke zajednice, juna u Kišinjevu.

Razgovarali su i o evropskoj budućnosti Srbije i Moldavije, dodaje se u saopštenju.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić u utorak je u telefonskom razgovoru sa moldavskim ministrom spoljnih poslova Nikuom Popeskuom izjavio da Srbija odlučno odbija svaku insinuaciju o potencijalnoj umešanosti njenih građana u moguće nasilne događaje u Moldaviji.

Povodom izjave Maje Sandu pre dva dana, da Moskva planira da destabilizuje Moldaviju uz pomoć sabotera iz Rusije, Belorusije, Srbije i Crne Gore, Dačić je Popeskuu rekao da su Srbija i Moldavija prijateljske zemlje i da su uvek jedna drugu podržavale po pitanju teritorijalnog integriteta, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.


Popesku je kazao da su navedene informacije dobijene od ukrajinske obaveštajne službe i da ih moldavski organi sve proveravaju, dodajući da do sada "nije bilo takvih primera uključenosti građana Srbije, kao i da će sve informacije razmenjivati" bezbednosne službe dve zemlje.

Crnogorski premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović rekao je da nema informacije da su pojedinci iz Crne Gore učestvovali u subverzivnim akcijama.

XS
SM
MD
LG