Dostupni linkovi

“Ratovi zvijezda” prešli u vlasništvo Disney-a


Bob Iger izvršni direktor kompanije Disney i George Lucas potpisuju ugovor
Bob Iger izvršni direktor kompanije Disney i George Lucas potpisuju ugovor
Filmski studio Disney je kupio “Lucasfilm”, kompaniju koja stoji iza filmova "Star Wars", čiji je direktor i osnivač čuveni filmski stvaralac George Lucas. Disney je za ovu kupovinu morao izdvojiti 4,5 milijarde dolara.

"Vrijeme je da proslijedim 'Star Wars' na novu generaciju filmskih stvaraoca", kazao je Lucas.

“To je savršeno podudaranje dviju kompanija koje su konstruisane na isti način, imaju vrlo slične produkte i ja mislim da će mi ovo dati šansu da predahnem i više istražujem sopstvne interese, a da istovremeno budem potpuno siguran da će se Disney na pravi način starati o franšizi koju sam izgradio“, dodao je.

Sa druge strane u kompaniji Disney su zadovoljni što Lucas ima povjerenja u to da će oni valjano voditi računa o njegovom legendarnom nasljeđu.

“Mi smo počastvovani što je George imao povjerenja da svoj izuzetni legat prepusti Walt Disney Company, čime nam je učinio izuzetno priznanje i čast. Mi istinski shvatamo odgovornost koja je pred nama da brinemo o takvim likovima koje godinama obožavaju stotine miliona ljudi širom svijeta”, saopštio je Bob Iger izvršni direktor kompanije Disney.

Istovremeno je najavljeno da se pripremaju novi filmovi “Ratova zvijezda”.

U obavještenju kojim su najavili kupovinu, Disney je rekao da planira snimiti sedmu epizodu "Star Warsa" 2015. godine. Nakon toga bi uslijedile epizoda osam i devet, a onda po jedan novi film svake dvije ili tri godine.

Disney će polovinu novca isplatiti u gotovini, a drugu polovinu u obveznicama. Kompanija je već ranije kupila studije Pixar za 7,4 milijarde dolara te Marvel za 4,2 milijarde dolara 2009. godine, prenosi BBC.

"Cijena koju smo stavili na Lucasfilm je skoro ista kao i ona koju smo dali na Marvel kada smo odlučili da ga kupimo", rečeno je iz Disney-a.

George Lucas je osnovao Lucasfilm 1971. godine, a prvi film "Star Wars" je prikazan u kinima 1977. godine.

"Posljednjih 35 godina jedno od mojih najvećih zadovoljstava je bilo posmatranje procesa prelaska 'Star Warsa' na mlađe generacije. Uvijek sam vjerovao da bi taj serijal mogao nastaviti da živi i poslije mene i smatrao sam da je bitno da se ta tranzicija desi za vrijeme mog života", kazao je Lucas.
George Lucas likovima iz filma Ratovi zvijezda
George Lucas likovima iz filma Ratovi zvijezda

George Lucas će nastaviti raditi za studio kao kreativni konsultant. Kathleen Kennedy, trenutna kopredsjednica Lucasfilma, će postati predsjednica i bit će izvršna producentica novih filmova serijala.

Ona je radila na filmovima “Park iz doba Jure” i franšizi “Povratak u budućnost” i suosnivač je Amblin Entertaimenta zajedno sa Stevenom Spielbergom.

BBC podsjeća da filmovi iz edicije “Star Wars” iz 1990-tih i 2000-tih i pored dobre zarade na bioskopskim blagajnama nijesu najbolje primljeni od njihove vjerne publike, zbog čega urednici u medijima koji se bave zabavom smatraju da je će ovo biti dobrodošla promjena.

Josh Dickey urednik u magazine Variety kaže da je Disney odličan način da se poboljšaju “Ratovi zvijezda”.

“Oni su tako dobri sa brendovima poput ovog. Oni su odlični u radu sa potojećim intelektualnim vlasništvom, da ga učine što rezonantnijim za obožavatelje, a savršeni su i u marketingu“, rekao je Dickey za BBC.

Ovo je po njegovom mišljenju pravi način da se redizajnira “Star Wars” i time postanu mnogo uzbudljiviji i privlačniji za gledaoce.

Ova transakcija između velikih filmskih kompanija bila je i veliko iznenađenje za tržište.

Lisa Richwine, izvještač Reutersa za svijet zabave, kaže da je objava bila pravo iznenađenje za filmsku industriju i da niko ništa nije znao posebno što je riječ o velikim parama, 4,5 milijardi dolara.

“Ovo se zaista uklapa u strategiju Boba Ignera, da se pronađe veoma poznati brend kao što je ovaj i da se koristi kroz sve moguće varijante Disneyevog vlasništva, da se smjeste po parkovima, prodaju kao igračke po radnjama, da se karakteri pojavljuju na kablovskim emiterima i da se sve to objedini i funkcioniše skupa“.

Prema zavničnom saopštenju ljubitelji “Star Warsa” će na Darth Vadera u epizodi 7 filma morati sačekati do 2015.
XS
SM
MD
LG