Dostupni linkovi

Nova suđenja za ratne zločine u Posavini


Sud BiH, arhivska fotografija
Sud BiH, arhivska fotografija

Prema podacima Istraživačko-dokumentacionog centra na području Dervente, je ubijeno 160 civila - najvećim dijelom Bošnjaka i Hrvata. Oni koji su ostali u kućama su odvođeni u logor u okolini Doboja i Prnjavora, a neki su ubijeni ispred domova.

U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine postoje četiri optužnice koje se odnose na područje Posavine. Dva lica su optužena za ratni zločin na području Dervente, a dva na širem području Doboja. Veći broj predmeta je u fazi istrage.

Mirko Džeba u Derventi je proveo cijeli rat jer, kako kaže, nije želio da napusti kuću. Navodi da je kao pripadnik hrvatske nacionalnosti bio proganjan.

Početkom 1992. godine pripadnici JNA često su ga pozivali na razgovor u tamošnju kasarnu, a još češće mu navraćali u kuću. Nakon toga je zatvoren u Gradišci:

„U Gradišci mladići su izašli u grad, iznapijali se kad nije bilo rukovodioca zatvora. Dobio sam par udaraca, međutim to sam prešutao jer bojao sam se za život. Tako su prošli svi. Išli su redom od ćelije do ćelije.“

Na području opštine Derventa Bošnjaci i Hrvati koji su, kao civili, ostali u svojim kućama, su maltretirni, a veliki broj je i ubijen. Među njima je i Vedad Porobić, koji se krio u podrumu zgrade u kojoj je živio.

Njegov otac Senahid sjeća se tih dramatičnih trenutaka:

„Onda su njega počeli drugi put tući - neko je rekao da je on bio hosovac. I onda je on eskivirao. Ubili su prvo malog, 17 godina, kad su vidjeli da je dodao sestri jabuku. Njega je ubio, ja mislim da je to bio Milanković, neko od njegovih oficira pred ulazom čitav šaržer iz pištolja ispucao je djetetu u prsa. Tu su bili njegov otac, mati, brat i sestra. To je bilo sve pred očima nas sviju... Onda su počeli ponovo Vedu tući. On se valjda otimao, eskivirao, i onda je pošao između dvije zgrade trčati. I onda je jedan zavikao. ’Skinite ga!’ I onda su dvojica s automatima njih
isjekli. I onda sam ja pošao prema njemu da ga bacim. I onda me je jedan udario automatom...“

Na području Dervente većinu stanovništva činili su Bošnjaci i Hrvati. U Istraživačko - dokumentacionom centru kažu kako su uglavnom svi protjerani i da je danas Derventa drugi grad.

Mirsad Tokača, direktor Centra, navodi kako je u tom dijelu Posavine ubijeno 160 civila:

Mirsad Tokača

„Ono što je mene iznenadilo u cijelom ovom istraživanju jeste da je od ukupno 161 civila čak 45 žena, čime Derventa spada, procentualno gledano, u one gradove gdje je u civilnoj populaciji ubijeno gotovo trećina žena. Kad je riječ o nacionalnoj strukturi civilnih žrtava od ovih 161, najviše je ubijenih Hrvata 64, potom Bošnjaka 51, 44 građana srpske nacionalnosti i dvoje ostalih nacionalnosti.“


Iznoseći svoja sjećanja na ratne dane Mirko Džeba dodaje:

„Čuo sam da je nekoliko ljudi poslije jedne neuspjele akcije srpskih snaga ovdje izvedeno. Radi se o licima muslimanske nacionalnosti. Mislim da ih je troje ili četvero izvedeno iz kuća i pobijeno. Znam za neke slučajeve gdje su šešeljeve neke jedinice, tako su se predstavljali, u lugu ubili
jednog lončara i jednu porodicu čitavu Dolibašića.“


U Vijaci kod Prnjavora, udaljenoj desetak kilometara od Dervente, bio je i logor u koji su odvođeni civili. U njemu je grupno krajem aprila 92., kako se navodi u knjizi “Ratni zločini u Bosanskoj Posavini“, strijeljano šest Dervenćana.

U Derventi nisu stradali samo Hrvati i Bošnjaci. Početkom 1992. godine, u dijelu grada koje su kontrolisali hrvatska vojska i HVO ubijeni su srpski civili.

U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine postoje četiri optužnice koje se odnose na područje Posavine.Dva lica su optužena za ratni zločin na području Dervente, a dva na širem području Doboja.

Portparol Boris Grubešić kaže da postoji i veći broj predmeta koji su u fazi istrage:

„Postoje četiri podignute optužnice od kojih su neke i pravomoćno okončane, kao što je predmet protiv Vrdoljak Ivice, zatim predmet protiv Kujundžić Predraga, predmet protiv Lipovac Damira za područje Dervente, i predmet protiv Marković Miodraga u kojem je glavni pretres u toku.“


Pored počinjenih zločina, većina kuća Bošnjaka i Hrvata je zapaljena, a svi katolički i islamski objekti uništeni.

Pred sudom BiH počelo je suđenje za zločine nad Hrvatima u selu Trusina opština Konjic, koje su počinili bivši pripadnici Armije RBiH. Državno tužilaštvo najavilo saslušanje 117 svjedoka, a prvi od njih svjedočiće u ponedjeljak 20. septembra.

*****
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autori programa Pred licem pravde: Merdijana Sadović, Sabina Čabaravdić)

XS
SM
MD
LG