Dostupni linkovi

Bivši hrvatski vojnici optuženi za ubojstvo zarobljenika u BiH


Ilustrativna fotografija
Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv sedmorice bivših pripadnika Hrvatske vojske zbog ubojstva šestorice zarobljenih pripadnika vojske bosanskih Srba nedaleko Glamoča u ranu jesen 1995. godine.

Nakon osmomjesečnog pritvora, podignuta je optužnica protiv sedmorice bivših pripadnika 7. gardijske brigade Hrvatske vojske „Pume“ zbog strijeljanja šestorice zarobljenih pripadnika vojske bosanskih Srba ujesen 1995. godine.

„Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv 7 hrvatskih državljana da su počinili ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz članka 122 Osnovnog krivičnog zakona RH na način da su u rujnu 1995. godine protivno odredbama Treće ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima po zapovijedi sada pokojnog I.K. likvidirali 6 ratnih zarobljenika, pripadnika Vojske Republike Srpske,“ kaže za RSE glasnogovornica zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva Dunja Pavliček.

Optuženi su bivši dozapovjednik "Puma" brigadir Emil Crnčec, koji je do umirovljenja na vlastiti zahtjev bio zamjenik načelnika Operativne uprave Glavnog stožera HV-a, Nenad Jurinac, Tihomir Šavorić, Anto Novačić, Robert Precehtjer, Goran Gaća i Robert Bevak.

Ivan Korade - iz arhive
Tereti ih se da su na zapovijed tadašnjeg zapovjednika brigade, generala Ivana Korade, strijeljali šestoricu ratnih zarobljenika – potpukovnika Radoslava Lakića, Peru Vidovića, Petra Jotanovića, Dragoslava Mutića, Borislava Vukića i jednu za sada neidentificiranu mušku osobu. Oni su zarobljeni 8. rujna 1995. godine nedaleko Glamoča, a dva dana kasnije razdvojeni su u dvije skupine od kojih je prva streljana ispred zapovjedništva postrojbe u mjestu Halapići, dok je druga skupina odvezena u mjesto Mlinište i tamo streljana.

„Pume“ su se nalazile na teritoriju Bosne i Hercegovine temeljem Splitskog sporazuma Tuđman - Izetbegović od 22. srpnja 1995. godine, u akciji „Maestral 2“. Brigadom tada zapovijeda Ivan Korade, koji se nakon završetka rata ekscesno ponaša, a završava život samoubojstvom 2008. godine, nakon počinjenja višestrukog umorstva.

Protiv svih okrivljenika zatraženo je produljenje pritvora zbog težine djela za koje ih se teret. Oni su u pritvoru su od 21. listopada prošle godine, kada su uhićeni nakon prisluškivanja i tajnog praćenja, što je bio prvi put da su takve metode korištene u istrazi nekog ratnog zločina.

Nada i za druge optužnice


Važno je da je podignuta ova optužnica i bitno je procesuirati osumnjičene i optužene za ratne zločine u zemlji u kojoj su dostupni.
Voditeljica centra za suočavanje s prošlošću 'Documenta' Vesna Teršelič u izjavi za RSE pozdravlja ovakav razvoj situacije.

„Prije svega, važno je da je podignuta ova optužnica i bitno je procesuirati osumnjičene i optužene za ratne zločine u zemlji u kojoj su dostupni. Dakle, kako su optuženi u Hrvatskoj, dapače već dulje vrijeme su u pritvoru, logično je procesuirati ih u Hrvatskoj i mislim da je to princip koji bi se mogao koristiti u svim postjugoslavenskim zemljama.“


Gospođa Teršelić ne dovodi podizanje ove optužnice u vezu sa nedavnom izmjenom hrvatskog Ustava, kada je među ostalim ukinuta zabrana izručivanja vlastitih državljana, što bi hipotetski otvorilo mogućnost da nakon potpisivanja međudržavnog sporazuma Bosna I Hercegovina zatraži izručenje ove sedmorice.

„Ne bih rekla da postoji takav direktni utjecaj, mada možemo u širem kontekstu govoriti da pravosuđa reagiraju na približavanje standardima Europske unije i standardima europskog uhidbenog naloga time da počinju podizati optužnice i procesuirati one zločine koje do sada nisu dirali.“

Jer – kaže gospođa Teršelič - postoje i drugi zločini na teritoriju Bosne i Hercegovine za koje predistražne radnje ili istrage nisu završene, a optužnice nisu podignute.

„Spomenut ću zločin u Mrkonjić-gradu u jesen 1995, jer je u travnju 1996. ekshumirano više od 100 posmrtnih ostataka. Taj zločin nije procesuiran, pa mi ovo podizanje optužnice daje nade da će biti optužnica i za druge zločine.“
XS
SM
MD
LG