Dostupni linkovi

Ratni kaos i mržnja kao opravdanje za zločine


Momir Nikolić u sudnici, 15. veljače 2012.
Momir Nikolić u sudnici, 15. veljače 2012.
Na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću nastavljeno je svjedočenje insajdera tužiteljstva Momira Nikolića koji je za vrijeme zauzimanja Srebrenice obnašao dužnost sigurnosno-obavještajnog oficira Bratunačke brigade Vojske Republike Srpske.

Nakon što je u glavnom ispitivanju kao svjedok tužiteljstva opisao namjeru oficira VRS-a da ubiju izdvojene dječake i muškarce bošnjačke nacionalnosti Nikolića je unakrsno ispitivao optuženi Karadžić opravdavajući pri tom ono što se dogodilo.
Kako bi sa sebe što više skinuo zapovjednu odgovornost za zločine tijekom rata u Bosni i Hercegovini optuženi Karadžić ju je prebacivao na dobrovoljce, odnosno paravojne jedinice od kojih su neke stvarane direktivama iz Srbije.

Pri tom je Karadžić svjedoka Nikolića podsjećao na sukobe između samih srpskih jedinica od kojih su neke, prema njegovim riječima, koristile ratni kaos za vlastito bogaćenje i teroriziranje stanovništva bez obzira na naciju.

Radovan Karadžić u sudnici 15. veljače 2012.
Radovan Karadžić u sudnici 15. veljače 2012.
Prema potvrdi Nikolića cilj formiranje jedinica za specijalne namjene bila je antiteroristička obuka, no to se nije dogodilo.

„Međutim, pored ovih (vojnih policajaca) koje smo mi uputili (na obuku) namjenski, oni su od najgoreg dijela problematičnih pripadnika Bratunačke brigade, s kojima smo i mi imali problema, oni su njih sve pokupili i uključili ih u tu jedinicu, u taj kamp. I onda smo umjesto kampa za obuku, dobili ovako jednu vrlo problematičnu jedinicu koja nije više poštovala pravila dogovorenog“, izjavio je svjedok koji je sa spomenutom jedinicom imao osobno problema kad su njezini pripadnici nasrnuli fizički na njega nakon što je zatražio povratak vojnih policajaca koji su upućeni na obuku.

Optuženi o napadima Armije BiH

Svjedok Nikolić je optuženom potvrdio kako su pripadnici jedinice za specijalne namjene prebili zapovjednika Bratunačke brigade te maltretirali i predstavnike civilnih vlasti bosanskih Srba.



Osim problema s odbjegnutim srpskim specijalnim jedinicama, Karadžić se kao i uvijek osvrnuo na napade Armije BiH na srpska sela u demilitariziranoj zoni Žepa i Srebrenica što je prema njemu stvorilo dodatan kaos i mržnju lokalnih stanovnika koju on smatra krivom za ubijanja nakon ulaska srpskih snaga u spomenuta područja.

„Slažemo li se da je taj prostor u kojem je bila 8.operativna grupa (ABiH) pod zapovjedništvom Nasera Orića, nije dala mira, takoreći ni jednog dana, srpskim naseljima i srpskim jedinicama na liniji razdvajanja. Da je borbena aktivnost bila stalna i da se to nije moglo podnijeti...podnositi dalje“, dao je optuženi opravdanje za napad VRS-a na zaštićenu zonu Srebrenica.

Nakon Nikolića, koji je priznao sudjelovanju u organizaciji masovnih pogubljenja u srpnju 1995.godine nakon ulaska VRS-a u Srebrenicu, svjedočiti će bivši dopisnik londonskog Independenta iz Beograda Robert Blok (Block), pisac teksta – „Tijela se gomilaju u srebreničkom hororu“.

Tekst je napisao nakon što je pregledao snimak beogradskog novinara Zorana Petrovića Piroćanca koji je na snimci ulaska srpskih snaga u Srebrenicu zabilježio i gomilu ubijenih muškaraca pred skladištvom u Kravici što je prikazano na TV postaji Studio B.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG