Dostupni linkovi

Suđenja za ratne zločine u Doboju i Derventi bez interesa građana


Derventa
Derventa
Zbog zločina počinjenih nad civilima srpske nacionalnosti na području Dervente, pred Okružnim sudom u Doboju nedavno je na pet i po godina zatvora osuđen bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane Ivica Perković. Izricanju nepravosnažne presude, Perković, koji živi u Republici Hrvatskoj i brani se sa slobode, nije prisustvovao.

U oktobru će pred dobojskim Sudom početi još dva suđenja zbog zločina nad civilima u Derventi - Nihadu Hamziću i braći Esadu i Dervišu Čavaliću, koji su takođe bili pripadnici HVO-a. Dok su pripadnici udruženja koja okupljaju žrtve rata itekako zainteresovani za ova suđenja, građani Dervente i Doboja uglavnom kažu da ih ti slučajevi ne zanimaju previše.

Suđenja za ratne zločine pred Okružnim sudom u Doboju pažljivo prate članovi derventskog Udruženja ratnih zarobljenika, od kojih se neki pojavljuju i kao svjedoci u ovim postupcima, kaže predsjednik ovog udruženja Drago Knežević.

„Nas interesuje da se vodi proces. Da li se on vodio u Doboju, ili se vodio u Zenici, Sarajevu, Mostaru, uopšte nas ne interesuje. Samo nas interesuje da se kazne ti zločinci“, navodi Knežević.

S druge strane stanovnici Dervente, gde je su zločini počinjeni, i Doboja, u kojem se odvijaju suđenja, kažu da nisu posebno zainteresovani za ishod ovih procesa:



U rasvjetljavanju događaja iz ratne prošlosti sudovi imaju nezamjenjivu ulogu. Činjenice koje se utvrđuju sudskim putem ne bi se smjele ignorisati, kaže predsjednik Međunarodnog foruma Bosna Rusmir Mahmutćehajić.

„Pitanje zločinaca rješavaju sudovi. Kada mi presuđujemo umjesto sudova, sudjelujemo u branjenju na isti način. Sudovi izvode dokaze o zločinima. Nužno je, ako želimo budućnost koja bi bila drukčija od ovoga sada, za nju treba raditi, neće nam je niko darovati. Nema nikakvog rješenja koje može doći iz neke kominterne, iz nekoga centra. To je pitanje individualne i kolektivne poduzetnosti naspram svih oblika destrukcije, laži i zla itd. Kako izaći iz toga? Jedino na taj način. Ako neko zna drugi način da se izađe iz toga, neka ga kaže. Ja osobno ne mislim da postoji drugi način“, kaže Mahmutćehajić.

Drago Knežević dodaje da su suđenja za ratne zločine važna zbog budućih generacija u BiH.

„Ja ne gledam vjeru, naciju - odmah da isključimo tu priču. Ko je god učinio zločin treba da se procesuira i da odgovara. Djeca koja rastu će jednog dana vjerovatno čitati i učiti, i po meni bi to trebalo da bude dio priče i u školstvu – šta je ko radio, i neka bude obilježen. Jer i iz onog rata su obilježeni ljudi oni koji su pravili zločine, bez obzira na vjeru i naciju.“

Iako nisu posebno zainteresovani za praćenja suđenja pred dobojskim Okružnim sudom, građani Dervente i Doboja slažu se da svi koji su odgovorni za ratne zločine zaslužuju da budu kažnjeni:



**************


Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
XS
SM
MD
LG