Dostupni linkovi

Hrvatski teret ratnih zločina


Mirko Norac je na hrvatskom sudu osuđen na 15 godina zatvora za ratne zločine nad srpskim civilima u Gospiću 1991. godine i nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima u Medačkom džepu

Gradonačelnik Vukovara iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) najavljuje mirne prosvjede protiv HDZ-ove Vlade jer nisu procesuirani mnogi zločini nad Hrvatima iz 1991. godine, a mnogi su ogorčeni zbog pojavljivanja osuđenog ratnog zločinca Mirka Norca na obilježavanju obljetnice vojne operacije Medački džep, a on je suđen za zločine počinjene upravo u toj operaciji.

„On nosi svoj križ, ali mi je drago da je danas sa nama,“ kazao je ministar obrane Damir Krstičević na novinarsko pitanje kako komentira nazočnost osuđenog ratnog zločinca, bivšeg generala Mirka Norca na obilježavanju obljetnice operacije Medački džep. Njegov kolega, ministar ratnih veterana Tomo Medved dopunio ga je riječima kako „svi koji su dali doprinos obrani domovine, imaju svoje mjesto u povijesti.“

Norac je na hrvatskom sudu osuđen na 15 godina zatvora za ratne zločine nad srpskim civilima u Gospiću 1991. godine i nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima u Medačkom džepu pored Gospića 1993. godine, i 2011. godine je pušten na uvjetnu slobodu nakon izdržanih dvije trećine kazne.

„Izdržao je kaznu, ali se nije pokajao“, podsjeća u izjavi za Radio Slobodna Europa voditeljica Centra za suočavanje s prošlošću „Documenta“ Vesna Teršelič.

„Kod njega je poseban problem da je – kao što i piše u presudi – izostao izraz pijeteta i suosjećanja prema poginulima i onima koji su u operaciji izgubili svoje bližnje. Mirko Norac osuđen je na jedinstvenu kaznu od 15 godina i nije se pokajao, pa je vrlo problematično njegovo pojavljivanje u javnosti. A još je problematičnije kada ministri i predstavnici hrvatske Vlade ne znaju u javnosti osuditi te ratne zločine.“

U isto vrijeme HDZ-ov vukovarski gradonačelnik Ivan Penava najavljuje prosvjede protiv HDZ-ove vlade zbog toga što brojni zločini nad Hrvatima iz 1991. godine u Vukovaru nisu procesuirani, niti su počinitelji dobili zasluženu kaznu. Iako neki kažu kako Penava traži pravdu za žrtve samo iz jedne nacije, a drugi upozoravaju na zanimljiv tajming napada na Plenkovićevu vladu, novinar portala telegram.hr Jasmin Klarić za RSE kaže da oba slučaja – i Norčev i Penavin – povezuje jedna crvena nit - ukazuju na nepovjerenje i prezir vlasti prema hrvatskom pravosuđu.

„Činjenica je da gomila zločinao kojim govori Penava nisu procesuirani. Također je činjenica da gomila ratnih zločina po Hrvatskoj - kako Srba nad Hrvatima, tako i obrnuto - još nije procesuirana. Činjenica je da su pod velikim međunarodnim pritiskom procesuirani zločini za koje je odgovoran Mirko Norac, činjenica je da ga Vlada sa istupima svojih ministara rehabilitira, i sve to skupa pokazuje jedno veliko nepovjerenje u pravosuđe i jedan ogromni moralni relativizam kada se radi o ratnim zločinima.“

Penava upozorava na jedan ozbiljan i kroničan problem, ali taj se problemne zaustavlja na granicama njegovog grada i Vukovarsko-srijemske županije, zaključuje Klarić.

„Problem je sveopći i istraživanje ratnih zločina nije ni izbliza onoliko efikasno koliko bi trebalo biti.“

Norac se nije pokajao: Vesna Teršelič
Norac se nije pokajao: Vesna Teršelič

I Vesna Teršelič upozorava da neprocesuirani ratni zločini opterećuju hrvatsko i ostala postjugoslavenska društva, a da su istrage neoprostivo spore.

„Tako je intervencija gradonačelnika Vukovara koja je skrenula pozornost na to kako sporo idu postupci korisna, ukoliko će se pokazati da će utjecati na intenzitet rada Državnog odvjetništva. Jer, Državno odvjetništvo treba bolje organiziran rad, a ostaje nejasno zašto se dvijetisućitih, kada je pokrenut posebni odjel u tužiteljstvu za korupciju i organizirani kriminal USKOK, nije više fokusiralo i na procesuiranje ratnih zločina“, zaključila je Teršelič.

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG