Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu za ratni zločin u Sarajevu u maju 1992.


Zgrade Suda i Tužilaštva BiH u Sarajevu
Zgrade Suda i Tužilaštva BiH u Sarajevu

Zbog nepreduzimanja mjera da kazni izvršioce ubistava i ranjavanja vojnika i civila, te spriječi fizičko i psihičko zlostavljvanje zarobljenih pripadnika Jugoslovenske narodne armije u maju 1992. godine u Sarajevu, Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv bivšeg komandanta Vojne policije Republičkog štaba Teritorijalne odbrane BiH, Kerima Lučarevića.

Optužen je da je, za vrijeme rata, između dijelova bivše JNA i TOBiH na području Sarajeva, u vremenskom periodu od 3. maja do polovine tog mjeseca 1992. godine, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

Optužnica obuhvata događaje 3. maja 1992. godine, nakon što je izvršen napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civilnih lica zaposlenih u bivšoj JNA, pod pratnjom mirovnih snaga Ujedinjenih nacija.

U pitanju je, prema saopštenju, stradanje osam ubijenih žrtava sa utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetskog osoblja, ranjavanje 24 osobe, te zarobljavanje više desetina vojnika i civila koji su mučeni, zlostavljani i zatvoreni u prostorijama FIS-a, Štaba Teritorijalne odbrane u zgradi Predsjedništva BiH i petom spratu Centralnog zatvora.

Lučarević je optužen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, protiv ranjenika i bolesnika, protiv ratnih zarobljenika te protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Na upit Radija Slobodna Evropa Tužilaštvo BiH nije potvrdilo da li je optužnica povezana sa događajima u Dobrovoljačkoj ulici.

XS
SM
MD
LG