Dostupni linkovi

Pet godina zatvora zbog ratnog zločina u sjeverozapadnoj BiH


Sud i Tužiteljstvo BiH
Sud i Tužiteljstvo BiH

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) je u ponedjeljak, 21. februara, osudio Mehmeda Aleševića na pet godina zatvora zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva u Bužimu, na sjeverozapadu BiH.

Utvrđeno je da je Alešević kriv jer je, kao referent vojne policije, s drugim pripadnicima 505. bužimske brigade, 5. korpusa Armije Republike BiH, postupao protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, kršeći odredbe Ženevske konvencije o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.

Riječ je sukobu između pripadnika 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine s jedne strane i pripadnika tzv. Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna s druge strane, na teritoriji općina Cazin, Velika Kladuša i Bužim.

Alešević je proglašen krivim zbog postupanja prema zatočenim civilima u improviziranom zatvoru formiranom u komandi 505. bužimske brigade, 5. korpusa Armije RBiH, koja je bila smještena u bivšem hotelu "Radoč" u Bužimu, u periodu od početka decembra 1994. godine do kraja aprila 1995. godine.

Istom presudom optuženi Mehmed Alešević oslobođen je optužbe za pojedine inkriminacije, kojima bi počinio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

S obzirom na to da je riječ o provstepenoj presudi, moguća je žalba.

XS
SM
MD
LG