Dostupni linkovi

Ratni veterani iz Srbije odali počast žrtvama genocida u Srebrenici


Ratni veterani iz Srbije i BiH u Potočarima, 17. novembar 2012.
Ratni veterani iz Srbije i BiH u Potočarima, 17. novembar 2012.
Grupa ratnih veterana iz Srbije i Bosne i Hercegovine zajednički je u subotu posjetila Srebrenicu i u memorijalnom centru u Potočarima odala počast Bošnjacima ubijenim u genocidu 1995. godine koji su počinile snage bosanskih Srba.

Posjeta je organizovana u povodu obilježavanja Međunarodnog dana tolerancije i sa željom da se zločin u Srebrenici više nikada ne ponovi.

"Ono što ova grupa ljudi čini je preuzimanje lične dgovornosti i mislim da to ima simbolično značenje za našu regiju i da je to ono što je potrebno", izjavio je Nenad Vukosavljević, koji je u Srebrenicu stigao iz Beograda.

Kazao je kako je gubitak svakog ljudskog života tragedija, te da je "srebrenički zločin poseban" jer je njegove razmjere teško pojmiti.

Mirovni aktivist Centra za nenasilnu akciju iz Sarajeva Adnan Hasanbegović je podsjetio kako se susreti veterana, odnosno zajednički obilasci stratišta, organizuju već dvanaest godina.

"To mi daje nadu da bismo ubuduće više ovakvih stvari mogli raditi zajedno i time u našim društvima pokušati izgraditi zajedničku kulturu sjećanja", kazao je Hasanbegović.

Članice udruženja "Majke enklave Srebrenica i Žepa" pozdravile su dolazak ratnih veterana iz Srbije, ocijenivši da on ima veliko simboličko značenje i ohrabrenje članovima porodica žrtava.

"Voljela bih da su došli i političari i da se i oni iskreno poklone žrtvama genocida", kazala je Hatidža Mehmedović iz udruženja srebreničnih majki.

XS
SM
MD
LG