Dostupni linkovi

Ratni cilj VRS-a: Obrana ili etničko čišćenje?


Grujo Borić

Haško suđenje (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se iskazom Gruje Borića, ratnog zapovjednika 2. krajiškog korpusa VRS-a.

Borić je svjedočeći preko video-linka kao svjedok obrane opisao djelovanje Jugoslavenske narodne armije (JNA) u Hrvatskoj, a kasnije njezinog naslijednika u Bosni i Hercegovini – VRS - kao obrambeno, nakon čega je u unakrsnom ispitivanju suočen s vojnom direktivom u kojoj je opisan kao ratni cilj – razdvajanje od nesrpskog stanovništva i pretvaranje etnički očišćenog teritorija u zasebnu državu.

„Vidimo ovdje da general Gvero (Milan, pomoćnik u Glavnom štabu VRS za moral, politička i vjerska pitanja) piše: u Republici Bosni i Hercegovini srpski se narod politički organizirao i čvrsto je riješen da se sam izbori za svoje povijesno pravo, nacionalno dostojanstvo i interese. Onda kaže: državotvoran srpski narod koji živi na oko 65 posto teritorije i predstavlja preko 35 posto stanovništva BiH – mora se izboriti za potpuno razgraničenje s muslimanskim i hrvatskim narodom i formirati svoju državu.“, citirao je dopis tužitelj Arthur Traldi u kojem je opisana svrha rata u Bosni i Hercegovini, pokrenutog 1992.godine.

„Imenovan je i Glavni štab, a za zapovjednika je postavljen general potpukovnik Ratko Mladić koji je od početka ovog rata jako uspješno zapovjedao krupnim sastavima na kninskom ratištu.“, stajalo je u obavještenju jedinicama JNA u BiH o njezinom transformiranju u VRS i zapovjedanju generala Mladića, koji je nakon ratišta u Hrvatskoj 1991.godine, dobio zadatak ratovanja u BiH.

Smjena nesrpskih kadrova

Borić je prvo potvrdio da je Gverin dopis upućen 19.svibnja 1992.godine svim jedinicama, no nakon toga je izjavio – kako nije siguran da ju je i on uopće vidio, jer je u to vrijeme izvlačio svoju nekadašnju formaciju JNA iz Bihaća.

„Znao sam što je svrha rata – da branimo srpski narod, a ovu naredbu nisam dobio“, ogradio se pri tom svjedok Borić, ostajući kod svoje vizije akcija VRS-a.

Borić je osporavao i da su nesrpski pripadnici JNA, a potom VRS – upućeni prema naređenju generala Mladića – u Beograd kako bi „riješili administrativna pitanja“, odnosno kako bi prema optužbi – bili udaljeni iz jedinica. Čak ni kad je suočen sa svojim naređenjem u kojem je potčinjenima prenesena ta zapovjed generala Mladića.

„Ne sjećam se ovog naređenja, ali ja kažem da su muslimani, Hrvati i Slovenci - svi već otišli iz jedinica JNA, prije nego smo mi došli na teritoriju BiH. Tako da ovo naređenje nije ni trebalo.“, poricao je i dalje Borić, koji je kao i general Mladić – prvo ratovao u Hrvatskoj do kraja 1991.godine, nakon čega je JNA povukla svoje jedinice u BiH.

Tužitelj Traldi je istaknuo i da su i Borić, kao i drugi viši oficiri VRS-a dobivali tijekom rata plaću iz Beograda, kroz kadrovski centar Vojske Jugoslavije (VJ).

Borić, s kojim je haško tužiteljstvo 2004.godine obavilo razgovor kao s osumnjičenikom - svjedočenje na suđenju za dvostruki genocid i ostale zločine u BiH (1992-1995) nastaviti će i u četvrtak.

VIDEO LINK: Početni dio unakrsnog ispitivanja Borića

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

Pogledajte komentare (12)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG