Dostupni linkovi

FIBA: Ratkov najbolji basketaš sveta


Aleksandar Ratkov, Tokio, 2021.
Aleksandar Ratkov, Tokio, 2021.

Basketaš Aleksandar Ratkov, reprezentativac Srbije u košarci tri na tri, najbolji je igrač sveta, objavila je Svetska košarkaška federacija FIBA.

Na novoj rang listi FIBA objavljenoj 9. avgusta, Aleksandar Ratkov je na prvom mestu, dok je na drugoj poziciji osvajač zlatne medalje na Olimpijadi u Japanu igrač Letonije Nauris Miezis.

Ratkov je sa saigračima Dušanom Domovićem Bulutom, Dejanom Majstorovićem i Mihailom Vasićem u Tokiju osvojio bronzanu medalju.

Oni su u meču za treće mesto 28. jula pobedili Belgiju 21:10 i postali prva basket ekipa u istoriji Srbije sa olimpijskim odličjem, nakon što je košarkaška disciplina 3 na 3 od ovih Igara uvrštena u olimpijske sportove.

Statistika Aleksandra Ratkova u Tokiju bila je 38 poena na devet utakmica, uz procenat šuta za jedan od 70 odsto.

Do polufinala sa Rusijom, u kom su nadigrani sa 21:10, basketaši Srbije stigli su sa sedam pobeda u sedam mečeva u grupnoj fazi takmičenja. U velikom finalu i borbi za zlatnu medalju basketaši Letonije pobedili su Rusiju 21:18.

Na Olimpijadi u Japanu, koja je završena 8. avgusta, Srbija je osvojila devet medalja, tri zlatne, jednu srebrnu i pet bronzanih.

XS
SM
MD
LG