Dostupni linkovi

Ratko Mladić ponovno u sudnici


Ratko Mladić
Nakon polugodišnje pauze u suđenju za dvostruki genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini optuženi zapovjednik Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić vratio se u hašku sudnicu - na konferenciju prije početka izvođenja dokaznog postupka obrane.

Suci su konstatirali kako je braniteljski tim u logističkim problemima tjedan dana prije početka izvođenja dokaza te mu je naloženo pročišćavanje broja svjedoka na listi, a kojih je za sada 336.

Vođa braniteljskog tima – Branko Lukić priznao je sucima kako zapravo ne znaju pred početak obrane – koliko će svjedoka pozvati uživo svjedočiti u sudnici te koliko će ih tijekom dokaznog postupka uopće moći doći u Den Haag.
„Mi nismo sigurni da ćemo dovesti sve svjedoke, ali smo morali za njih rezervirati i mjesto i vrijeme. Recimo u predmetu Karadžić obrana je potrošila, ja mislim preko 350 sati. I stvarno u ovom trenutku ne znamo točan broj ovih svjedoka. Mogu reći da nam je u međuvremenu pravljenja liste jedan svjedok umro.“, pojašnjavao je situaciju Lukić.

Kako bi riješio kaos na listi svjedoka, predsjedavajući sudac tročlanog vijeća Alphons Orie izdao je niz uputstava obrani, poput primjerice – izbacivanje anonimnih osoba, kao i onih koji su već svjedočili za potrebe tužiteljstva. Pri tom je naglasio – kako obrana neće dobiti za svoj dokazni postupak više vremena nego što je prilikom dokazivanja potrošilo haško tužiteljstvo, a koje je svoj dokazni postupak okončalo potkraj 2013.godine.

„Vijeće je izračunalo da obrana traži više od 300 sati za ispitivanje svojih svjedoka. U ovom predmetu optužbi je trebalo 207 sati i obrana ne treba očekivati da će dobiti više.“, naglasio je Orie ostavljajući pri tom obrani da sama revidira svoju listu svjedoka prema vremenskom okviru, odnosno 207 i pol sati koliko su suci odobrili na kraju konferencije pred početak iznošenja dokaza obrane.

Alibi za Mladića u vezi Srebrenice

Iako su se i obrana i optužba usuglasile da je general Mladić u jeku masovnih likvidacija (prema optužnici oko 7.000 dječaka i muškaraca bošnjačke nacionalnosti) u Srebrenici 1995.godine – bio na svadbi u Beogradu, najavljeno je izvođenje svjedoka koji će o tome pričati.

Tužiteljstvo, ali i sami suci - napomenuli su obrani da je to nepotrebno, no branitelj Lukić izjavio je kako se svjedočenjem ljudi s beogradske svadbe želi pokazati kako general Mladić nije bio u vezi sa svojim potčinjenima u Srebrenici – što pak tvrdi optužba.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:14:11 0:00
Direktan link

Suđenje će se nastaviti idući tjedan 19.svibnja ove godine, a obrana generala Mladića je najavila kako će u prvom dijelu osporavanja optužbi izvesti svjedoke vezane uz događaje u Sarajevu.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG