Dostupni linkovi

Rat saopštenjima političkih aktera i Eparhije Bačke


Eparhija bačka, Novi Sad
Eparhija bačka, Novi Sad
Norbert Šinković

Rat saopštenjima. Ovako bismo mogli nazvati trenutnu situaciju između političkih aktera i Eparhije bačke u Novom Sadu.

Naime, nakon svađe oko toga ko ima pravo da organizuje pomen žrtvama racije u Novom Sadu - grad ili crkva - bački episkop Irinej izjavio je da je na napade reagovao i po dužnosti i po savesti.

On je Ligu socijaldemokrata Vojvodine okarakterisao kao “zloglasnu vojvođanersku Ligu” i ocenio da napade na SPC predvode “pseudo – Evropejci”.

Potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Jovanović kaže da episkop Irinej zlouptrebljava položaj.

“Mi smo samo postavili pitanja. On svojim istupanjem ne radi više kao crkveno lice. Jasno je rekao da će on odlučiti sa kojom političkom strukturom će da se sarađuje. Nanosi štetu gradu. Urušava institucje, jer ona postaje personifikacija jedne ličnosti”, kaže Jovanović.

Medijska stručnjakinja, profesorka Dubravka Valić Nedeljković kaže da je ovo zapravo početak javne rasprave, a ne samo sukob dve organizacije.

“To je preraslo, ne više u dijalog jedne partije i crkve, već u dijalog onih koji smatraju da Crkva ne treba da ima aktivnu političku ulogu i onih koji smatraju da Crkva ima pravo da kaže svoje mišljenje o tome šta se dešava u zajednici. Vidimo da je otvorena javna rasprava ili dijalog i on se manifestuje i u tolerantnom ali i u netolerantnom obliku”, smatra Valić Nedeljković.
XS
SM
MD
LG