Dostupni linkovi

Ukrajini prijete isključenja struje nakon velikog ruskog napada na infrastrukturu


Krhotine ruskog projektila pored oštećene termoelektrane u Ukrajini, četvrtak, 2. maja 2024.
Krhotine ruskog projektila pored oštećene termoelektrane u Ukrajini, četvrtak, 2. maja 2024.

Ukrajinska infrastruktura teško je oštećena u velikom noćnom napadu sa preko 50 ruskih projektila i 20 bespilotnih letjelica, saopštili su lokalni zvaničnici 8. maja.

Nacionalna elektroenergetska kompanija Ukrenerho rekla je ukrajinskom servisu Radija Slobodna Evropa da su napadi uzrokovali značajan nedostatak električne energije na elektroenergetskoj mreži.

Dodali su da će možda morati da isključe struju za potrošače ako ne nadoknade prazninu hitnim uvozom električne energije, piše RSE na engleskom jeziku.

Čelnik Ukrenerha Volodimir Kudritski rekao je da je hitni uvoz iz Evrope pomogao da se mreža stabilizuje i uravnoteži ali da "to možda neće biti dovoljno".

"Ako potrošnja poraste, u krajnjem slučaju moraćemo pribjeći isključenjima potrošača", rekao je on i pozvao ukrajince da struju troše štedljivo.

Ministar energetike Herman Halušenko kazao je da je tokom noći došlo do još jednog masovnog napada na energetsku industriju u šest regija Ukrajine.

Rusko ministarstvo odbrane kasnije je saopštilo da je pogodilo "vojne i energetske" ciljeve u Ukrajini kao odgovor na pokušaj kijevskog režima da ošteti ruska energetska postrojenja.

Vatrogasci gase požar nakon ruskog raketnog napada na Kijevsku oblast, 8. maja 2024.
Vatrogasci gase požar nakon ruskog raketnog napada na Kijevsku oblast, 8. maja 2024.

Iz kompanije Ukrenerho su saopštili da su "Rusi pokrenuli novi masovni napad na termo i hidroelektrane".

Šef vojne uprave u okrugu Poltava, Filip Pronin, rekao je da je bespilotna letjelica napala objekt elektroenergetske infrastrukture, nakon čega je izbio požar.

Šef vojne uprave u južnoj regiji Zaporožje, u kojoj se nalazi najveća evropska nuklearna elektrana, rekao je da su ruske snage ciljale na "kritične i objekte civilne infrastrukture".

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je putem Telegrama da je do napada došlo rano na Dan sjećanja i pomirenja koje su Ujedinjene nacije proglasile u čast poginulima u Drugom svjetskom ratu.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Rusija često gađa energetsku i energetsku infrastrukturu otkako je pokrenula invaziju na tu državu u februaru 2022. Moskva negira da cilja civile, ali kaže da je ukrajinski energetski sistem legitimna vojna meta.

XS
SM
MD
LG