Dostupni linkovi

Rusija optužuje SAD za direktnu ulogu u ratu u Ukrajini


Borbeno dejstvo višecevnih raketnih sistema HIMARS, Fotografija Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, objavljena 4. jula 2022, Zaporožja

Rusija je prvi put optužila Sjedinjene Američke Države za direktnu umešanost u rat u Ukrajini, prenosi BBC. Portparol moskovskog ministarstva odbrane naveo je da su SAD odobravale mete za artiljeriju američke proizvodnje Himars koju koriste kijevske snage.

General-potpukovnik Igor Konašenkov rekao je da su presretnuti pozivi ukrajinskih zvaničnika otkrili vezu, što BBC koji izveštava o ovome nije mogao nezavisno da proveri.

Američki zvaničnici nisu odmah komentarisali ove navode.

Rusija je ranije optužila Vašington da vodi "proksi rat" u Ukrajini. "Bajdenova (predsednik SAD Joe Biden, prim aut) administracija je ta koja je direktno odgovorna za sve raketne napade koje je Kijev odobrio na stambena naselja i objekte civilne infrastrukture u naseljima Donbasa i drugim regionima koji su izazvali masovnu smrt civila", rekao je Konašenkov.

Himars je višestruki raketni sistem koji može da lansira precizno navođene rakete na ciljeve udaljene čak 70 km (45 milja) - daleko dalje od artiljerije koju je Ukrajina ranije imala. Takođe se veruje da su precizniji od svojih ruskih ekvivalenata.

U aprilu je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao da odluka američkog predsednika Džoa Bajdena da Ukrajini isporuči oružje u vrednosti od milijarde dolara znači da je "NATO, u suštini, uključen u rat sa Rusijom preko posrednika i naoružava tog zastupnika". "Rat znači rat", upozorio je.

Tokom sukoba u Ukrajini, Rusija je optužena za brojne ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, a Ukrajina je prošle nedelje optužila Moskvu da je bombardovala zatvor u separatističkom Donjecku kako bi prikrila navode o mučenju.

XS
SM
MD
LG