Dostupni linkovi

Rusija tvrdi da napreduje u Ukrajini usred žestokih borbi


Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da moskovske snage drže skoro celu provinciju Lugansk

Rusija je u utorak iznela tvrdnju da je preuzela kontrolu nad 97 odsto jedne od dve provincije koje čine ukrajinski Donbas, čime se Kremlj približio svom cilju da potpuno zauzme istočno industrijsko srce rudnika uglja i fabrika, prenosi AP.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da moskovske snage drže skoro celu provinciju Lugansk. Nakon što je odustala od neuspešnog pokušaja da juriša na Kijev pre dva meseca, Rusija je izjavila da je zauzimanje celog Donbasa njen glavni cilj.

Separatisti koje podržava Moskva bore se sa ukrajinskim vladinim snagama u Donbasu od 2014. godine, a region je podneo najveći teret ruskog napada poslednjih nedelja. Na početku rata, ruske trupe su takođe preuzele kontrolu nad celom Hersonskom regijom i velikim delom Zaporoške oblasti, obe na jugu. Ruski zvaničnici i njihovi lokalni predstavnici razgovarali su o planovima da ti regioni ili proglase svoju nezavisnost ili da budu pripojeni Rusiji.

Pre februarske invazije, ukrajinski zvaničnici su rekli da Rusija kontroliše oko 7 odsto teritorije zemlje, uključujući poluostrvo Krim, koje je Rusija anektirala 2014. godine, i oblasti u Donjecku i Lugansku koje drže separatisti. c

Prošle nedelje je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao da ruske snage sada drže 20 odsto zemlje.

Šojgu, ruski ministar odbrane, rekao je da su moskovske snage zauzele stambene četvrti Severodonjecka i da se bore da preuzmu kontrolu nad industrijskom zonom na periferiji grada i obližnjim gradovima. Severodonjeck i obližnji Lisičansk su poslednjih nedelja doživeli teške borbe. Oni su među nekoliko gradova i naselja u regionu Luganska koji se još uvek bore protiv ruske invazije, koju pomažu lokalne prokremljske snage.

Šojgu je dodao da ruske trupe vrše ofanzivu ka gradu Popasna i da su preuzele kontrolu nad Limanom i Svjatohirskom i 15 drugih gradova u regionu. Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak pozvao je Ukrajince da ne budu malodušni zbog preokreta na bojnom polju.

Dok je insistirao na potrebi Ukrajine da porazi Rusiju na bojnom polju, Zelenski je na konferenciji Fajnenšel tajmsa u utorak rekao da je i dalje otvoren za mirovne pregovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. On se takođe požalio da sankcije Zapada "nisu stvarno uticale na rusku poziciju", preneo je FT.

U međuvremenu, američka vojska je počela da obučava ukrajinske snage na sofisticiranim višecevnim raketnim bacačima za koje je Bajdenova administracija pristala da obezbedi prošle nedelje. Pentagon je saopštio da se obuka odvija u bazi u Nemačkoj i drugde u Evropi.

XS
SM
MD
LG