Dostupni linkovi

Ukrajina saopštila da je pokrenula južnu kontraofanzivu


Ukrajina je saopštila da je pogodila skladište municije u gradu Nova Kahovka pod ruskom kontrolom, što je rezultiralo masovnom eksplozijom snimljenom na društvenim mrežama i smrću nekoliko ruskih vojnika.
Ukrajina je saopštila da je pogodila skladište municije u gradu Nova Kahovka pod ruskom kontrolom, što je rezultiralo masovnom eksplozijom snimljenom na društvenim mrežama i smrću nekoliko ruskih vojnika.

Ukrajinska vojska saopštila je da je pokrenula veliku kontraofanzivu na jugu zemlje dok nastoji da povrati teritoriju koju su ranije zauzele ruske trupe, čak i dok snage Kremlja nastavljaju da bombarduju istočnu Ukrajinu u pokušaju da zauzmu ključni region Donbasa.

Južna komanda Ukrajine je 12. jula saopštila da je pogodila skladište municije u gradu Nova Kahovka pod ruskom kontrolom, što je rezultiralo masovnom eksplozijom snimljenom na društvenim mrežama i smrću nekoliko ruskih vojnika.

"Na osnovu rezultata naših raketnih i artiljerijskih jedinica, neprijatelj je izgubio 52 (vojnika), haubicu Msta-B, minobacač i sedam oklopnih i drugih vozila, kao i skladište municije u Novoj Kahovki", navodi komanda južne ukrajinske vojske u saopštenju.

Međutim, ruska državna novinska agencija TASS izvestila je da je meta bilo skladište mineralnog đubriva koje je eksplodiralo i da su oštećeni pijaca, bolnica i obližnje kuće. Neki sastojci đubriva se mogu koristiti za municiju.

Volodimir Leontjev, šef civilno-vojne administracije u Hersonskoj oblasti koju je uspostavio Kremlj, nazvao je to "terorističkim aktom" i rekao da je ubijeno sedam civila, a još 80 povređeno.

Kao i kod drugih incidenata tokom rata, tvrdnje na bojnom polju bilo koje strane nisu mogle biti odmah nezavisno verifikovane. Nova Kahovka je oko 55 kilometara istočno od ključnog crnomorskog lučkog grada Hersona, koji su ruske snage zauzele na početku rata.

Takođe u oblasti Herson, ukrajinska vojna obaveštajna služba saopštila je 12. jula da su njene trupe spasile pet Ukrajinaca u specijalnoj operaciji u oblasti koju su okupirale separatističke snage.

"Pet državljana Ukrajine koje drže ruski okupatori oslobođeni su tokom specijalne operacije ukrajinskih vojnih obaveštajnih snaga", navodi se u saopštenju. U saopštenju se navodi da su spaseni vojnici, bivši policajac i tri civila. Jedan je imao ozbiljne rane, dodaje se bez navođenja dodatnih detalja.

Ukrajinska vojska je ranije saopštila da je okupila ogromne snage u pripremi za kontraofanzivu na jugu dok nastoji da povrati ključne morske luke - uključujući Herson - koje je ranije zauzela Rusija nakon početka invazije 24. februara.

Napori Ukrajine su nedavno pojačani isporukom artiljerijskih raketnih sistema visoke pokretljivosti (HIMARS) i sličnih sistema koje su obezbedile Sjedinjene Države i saveznici, rekao je ranije ove nedelje sekretar Saveta bezbednosti Aleksij Danilov.

Sjedinjene Države su 8. jula objavile da će poslati još četiri. Nije poznato da li su ukrajinske snage koristile sistem HIMARS da pogode ruske lokacije u Novoj Kahovki.

U međuvremenu, Bela kuća je 11. jula saopštila da veruje da Iran planira da Rusiji obezbedi "stotine" bespilotnih letelica, uključujući bespilotne letelice za upotrebu u ratu u Ukrajini.

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je novinarima 11. jula da Vašington ima informacije koje pokazuju da se Iran sprema da obuči ruske snage da koriste dronove.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG