Dostupni linkovi

Pronađeni ostaci četiri žrtve proteklog rata u Prijedoru, dvjema vezane ruke


Dvjema od četiri ekshumirane žrtve ruke su bile vezane na leđima, Prijedor, Bosna i Hercegovina, 8.april 2024.
Dvjema od četiri ekshumirane žrtve ruke su bile vezane na leđima, Prijedor, Bosna i Hercegovina, 8.april 2024.

Posmrtni ostaci četiri žrtve proteklog rata pronađeni su tokom dvodnevne ekshumacije na lokalitetu Donja Dragotinja, kod Prijedora, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, na području entiteta Republika Srpska, potvrdili su za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).

"Prilikom ekshumacije uočeno je da su dvjema od četiri ekshumirane žrtve ruke su bile vezane na leđima i to kaiševima iz njihovih hlača", saopšteno je iz Instituta.

Prema riječima ljekara sudske medicine, radi se o posmrtnim ostacima četiri muškarca.

Uz posmrtne ostatke pronađeno je i nešto odjeće.

Nakon ekshumacije posmrtni ostaci žrtava su prebačeni u Identifikacioni centar Šejkovača radi sudsko - medicinske i kriminalističko - tehničke obrade, te izuzimanja koštanih uzoraka sa ciljem identifikacije žrtava uz pomoć DNK metode.

Prema informacijama sa kojima raspolaže Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine, pretpostavlja se da ekshumirani posmrtni ostaci pripadaju žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su na ovom području ubijene 1992. godine.

Ekshumacija je izvršena pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine i prema naredbi Suda Bosne i Hercegovine.

U zločinima koji su se dogodili tokom 1992. godine u Prijedoru i okolnim mjestima ubijeno je 3.176 osoba, među kojima je 102 djece.

Oko 30.000 Prijedorčana nesrpske nacionalnosti prošlo je kroz logore Trnopolje, Omarska i Keraterm.

XS
SM
MD
LG