Dostupni linkovi

Rastu napetosti na Bliskom istoku


Izraelski tenk u Pojasu Gaze, 7. juli 2014.
Izraelski tenk u Pojasu Gaze, 7. juli 2014.

Devet palestinskih militanata ubijeno je u izraelskim zračnim napadima na Gazu. Oružano krilo palestinskog Hamasa saopštilo je kako je šest njihovih boraca poginulo u jednom napadu na jugu zemlje. Ostala trojica poginula su u odvojenim raketnim i minobacačkim napadima.

Izraelska policija uhapsila je šest osoba u vezi sa ubistvom šesnaestogodišnjeg Palestinca, Mohameda Abu Khdaira, koji je otet u istočnom Jerusalimu, a njegovo tijelo kasnije pronađeno izgorjelo.

Napetosti na Bliskom istoku pojačane su nakon njegovog ubistva, koje je uslijedilo nakon što su na okupiranim teritorijama Zapadne obale pronađena tijela trojice izraelskih tinejdžera.

Posljednji zračni udari Izraelske vojske, odgovor su na najmanje 25 raketnih i minobacačkih napada na Izrael u nedjelju, tvrdi zvanični Tel Aviv. Isti izvori navode da su njihove rakete striktno gađale jedino „teroristička uporišta“.

Ali pripadnici oružanog krila Hamasa, Izedine al Kasan brigade, obećali su da će Izrael platiti „ogromnu cijenu“ za posljednja ubistva.

Napetosti i nasilje eskaliralo je posljednjih dana na izraelsko-palestinskoj granici. Izrael je uhapsio stotine članova Hamasa u potrazi za trojicom nestalih izraelskih tinejdžera, što na neki način objašnjava i posljednje zračne udare.

Ranije je izraelski premijer Benjamin Netanjahu obećao da će pronaći ubojice šesnaestogodišnjeg Mohameda Abu Kdaira, koji je živ zapaljen.

Njegova sahrana u istočnom Jerusalemu, u petak je izazvala opetovane sukobe policije i mladih Palestinaca.

„Nećemo dozvoliti ekstremistima, s bilo koje strane, da regiju ponovno gurnu u krvavu spiralu nasilja“, izjavio je Netanjahu u televizijskom pojavljivanju nakon što je uhvaćen osumnjičeni za ubistvo mladog Palestinca.

Ministrica pravde Cipi Livni kaže kako njeno ministarstvo istražuje antiarapske natpise koji su se pojavili na socijalnim mrežama.

„Te pojave treba suzbiti u samom začetku, a zadatak svih nas mora biti smanjivanje tenzija“, kazala je Livni u TV intervjuu.

XS
SM
MD
LG