Dostupni linkovi

Raste strah od autizma, sve manje vakcinisane djece


Vakcina
Vakcina

U Crnoj Gori iz godine u godinu raste broj djece koja nijesu primila MMR vakcinu. Dok zdravstvene institucije apeluju na roditelje da vakcinišu mališane, u javnosti raste strah da ova vakcina izaziva autizam.

Podaci Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZ) pokazuju da je obuhvat vakcinisane djece MMR vakcinom za poslednjih pet godina opao za trećinu ili 31 odsto. Tako je 2010. godine vakcinisano 95 posto djece a tokom prošle godine 64 posto, ali dr Senad Begić iz Instituta napominje da ovi podaci nijesu konačni i da procenat vakcinisane djece za 2015. raste.

"Ali, raste i otpor vakcini MMR zbog straha da je ona povezana sa nekim od poremećaja iz autističnog spektra. Najčešće se radi o povezanosti MMR vakcine sa nekim od poremećaja iz autističnog spektra koji apsolutno ne postoji i koji moderna nauka nije uspjela da dokaže odnosno, da poveže", ističe Begić.

Na pitanje RSE da li je nauka uspjela da opovrgne, Begić odgovara: "U suštini jeste. Nauka je uspjela da dokaže da ne postoji povezanost između MMR-a i autizma. Ali, ono što nauka decidno nije uspjela da saopšti je pravi uzrok autizma i zbog čega je sve više ovakvih poremećaja iz ovog spektra".

Iako raste broj roditelja koji ne žele da vakcinišu djecu ili to prolongiraju rijetki su roditelji koji žele javno da govore o svojoj odluci. Jedna od onih koja je roditeljske strahove ispričala za RSE je Patricija Pobrić, majka dvije djevojčice koje su rođene u Sjedinjenim Američkim Državama.

"U Sjedinjenim Državama roditelj ima mogućnost izbora: da li da vakciniše dijete ili ne", navodi Pobrić.

Patricija Pobrić objašnjava da je zahvaljujući američkom pedijatru saznala sve prednosti i mane MMR vakcine. Po dolasku u Crnu Goru, gdje sada živi, pedijatrima je kazala da neće vakcinisati djevojčice.

"Zašto sam tako odlučila. Bila sam volonterka u Americi u organizacijama djece sa autizmom i u kontaktu sa njihovim roditeljima koji govore da je to od vakcine ili posljedica vakcine MMR ili da se dogodilo nakon vakcinacije kao nekakva reakcija. Tako da je u meni najveći strah nakon slike autistične djece u tim organizacijama i bojala sam se više toga nego da moje kćerke dobiju te male boginje. Rizikovaću. Jednostavno, smatram da je rizik od autizma suviše velik, naspram da prebole male boginje", priča Pobrić.

Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Podsjetimo, MMR vakcina je obavezna zaštita od malih boginja, zauški i crvenke, a roditelji u Crnoj Gori su zakonom obavezani da vakcinišu djecu protiv deset zaraznih boleti.

Sudovi za prekršaje prošle godine su kaznili 12 roditelja sa po 500 eura, jer su odbili da vakcinišu svoje mališane.

Ministarstvo zdravlja Crne Gore odlučilo se i na zakonske izmjene koje, ukoliko budu usvojene u Skupštini, predviđaju da nevakcinisana djeca ne mogu u vrtić i školu.

Ministar zdravlja Budimir Šegrt za RSE kaže da je "trend rasta nevakcinisane djece zbog lobija u porastu u Crnoj Gori kao i svuda u svijetu, ali da su kod nas još to zavidno kvalitetni podaci po tom pitanju".

Šegrt kaže da Crna Gora čini sve da stručnjaci odgovore na roditeljske dileme.

O predviđenim novim zakonskim rešenjima kojima se predlaže da nevakcinisana djeca ne mogu u školu kaže: "Znači dozvoljavamo, ali ne odobravamo nekome da to ne poštuje".

"Ako neki roditelj donosi odluku o svom djetetu on na takav način, na osnovu onoga što konvencionalna klinička medicina danas zna, ugrožava život svoga djeteta. Uz apsolutno nepoštovanje za to što se radi, a moramo dozvoliti da na to ima pravo, onda ima pravo i zajednica da se zaštiti od takvog ponašanja. Jer ne možete jedno nevakcinisano dijete da uvedete u populaciju i taj jedan može da zarazi naciju. Prema tome, to su vrlo diskutabilna etička i stručna pitanja, a mi u Crnoj Gori značajno vodimo računa o tome", objašnjava Šegrt.

Neželjena akumulacija nezaštićene djece

I Udruženju "Roditelji" posljednjih godina se zbog straha od veze MMR vakcine i autizma obraća sve "veći broj roditelja koji su zbunjeni i koji žele čuti iskustva drugih".

Kristina Mihailović napominje da na portalu "Roditelji" članci o ovoj temi uvijek donose mnoštvo komentara i emotivnu polemiku.

"Prvo da to objasnim da jeste strah taj koji je dominantan kod roditelja. Ali, strah izaziva nedoumice na koje nijesam sigurna da pronalaze adekvatne odgovore. Mislim da je upravo iz tog razloga veoma važno da pedijatri sa njima razgovaraju i daju im sve informacije koje oni traže", naglašava Mihailović.

Iako, ministar Budimr Šegrt smatra da "nijesu tačne brojke Instituta o obuhvatu nevakcinisane djece za 2015. godinu", te brojke govore da raste broj nevakcinisane djece.

Istovremeno, doktor Senad Begić upozorava da kolektivno zdravlje u Crnoj Gori može biti ugroženo "ako se takav trend nastavi".

"Doći će do akumulacije nezaštićene djece odnosno, do povećanja broja djece koja nijesu vakcinisana i samim tim epidemiološka situacija postaje nezahvalnija. Što je više nevakcinisanih, slabi nam kolektivni imunitet i, naravno, veća šansa da se bolesti jave u epidemijskoj formi", zaključuje doktor Begić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG