Dostupni linkovi

Raste podrška za borbu protiv korupcije


Ilustracija
Ilustracija
Skidanje prašine sa izveštaja o potencijalnim korupcionaškim aferama, koje su antikorupcijska tela godinama slala nadležnima i pokretanje postupka protiv Miroslava Miškovića, biznismena koji je u Srbiji smatran nedodirljivim, ulilo je malo optimizma i građanima, već gotovo pomirenim sa tim da je korupcija nešto sa čime se društvo nikada neće izboriti.

Istraživanje koje je za Program za razvoj UN uradio CESID, pokazalo je rast podrške javnosti vlastima za borbu protiv te negativne društvene pojave, kao i da sami građani sve više razumeju ozbiljnost problema korupcije. U Srbiji je od leta pokrenuto oko 150 predmeta u borbi protiv korupcije, primećuje Stalni koordinator UN u Srbiji Vilijam Infante.

„Među slučajevima koji su otvoreni su i oni iz privatnog i oni iz javnog sektora. Otvoreni su predmeti i protiv članova Demokratske stranke i protiv Srpske napredne stranke i protiv Socijalističke partije Srbije i drugih partija. To mi govori da je vlada u toj borbi objektivna i nepristrasna, a to je ono što želimo da vidimo – nultu toleranciju za korupciju i da niko nije iznad zakona“, kaže Infante.

Vilijam Infante, foto: Saša Čolić
Vilijam Infante, foto: Saša Čolić
Građani Srbije, najviše korupcije i dalje prepoznaju u političkim partijama, pre svega u načinu na koji se finansiraju njihove predizborne kampanje. U samom vrhu te liste i dalje su i oblasti zdravstva i pravosuđa. Interesantno je međutim da građani istovremeno otvoreno priznaju da su uglavnom oni ti koji nude mito kako bi rešili neki problem. Ipak, prema rečima programskog direktora CESID-a, Marka Blagojevića, primetno je i da su građani u znatno manjoj meri spremni da učestvuju u korupciji, a da su spremniji i da je prijave.

„Jer je atmosfera bitno drugačija od one koju smo imali pre sedam meseci. Atmosfera je u kojoj se to u daleko, daleko većoj meri smatra socijalno nepoželjnim i ponašanjem sa visokim nivoom društvene opasnosti nego što je to bio slučaj ranije. Dakle, 40 odsto ljudi sada kaže da ne bi platili mito, naspram 33 odsto koliko je to reklo u junu i u nekom od niza ranijih istraživanja koja se izvode od 2009. godine“, rekao je Blagojević.

Strategija pokvarenih jabuka

Predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Zoran Stojiljković, smatra međutim da, iako su rezultati dobri, razloga za preterani optimizam i dalje nema.

Zoran Stojiljković, foto: Vesna Anđić
Zoran Stojiljković, foto: Vesna Anđić
„O rezultatima istraživanja mogu da kažem samo sledeće – ovo samo nije tako dramatično loše kao što je bilo ranije, ovo je tek za olakšanje. Pravo je pitanje kako da stabilizujemo i popravimo ove rezultate. Rekao bih da je to moguće samo sinergijom preventivnog, edukativnog i represivnog delovanja. Jer samo represija, koju građani Srbije vole, to vam je strategija pokvarenih jabuka u kojoj mislite da ste vađenjem pokvarenih jabuka rešili problem, a problem počinje u voćnjaku“, kaže Stojiljković i dodaje da je za temeljnu borbu protiv korupcije i učešće Agencije u toj borbi, potrebno prvo doći do stanja u kome će svako raditi svoj posao i u kome će biti omogućeno da se taj posao radi.

„Agencija i slična tela moraju da imau veću efikasnost i veću autonomiju, jedno bez drugog ne ide. Vidite, trenutno je Agencija samo zakonom predviđen organ bez pravno zakonodavne inicijative i svaka je vlada može ukinuti zakonom. Preporuke Agencije koje dođu u Skupštinu imaju veliko zakašnjenje, Skupština još nije razmatrala naš izveštaj iz 2011. godine. Ako te preporuke nekoga ne budu obavezivale, to vam je onda standardna forma u kojoj se ja igram sa vama, uputim vam preporuke, vi značajno klimnete glavom, usvojite to na sednici skupštine i nikome ništa“, ocenio je Stojiljković

Jačanje borbe protiv korpucije odavno je poznat uslov za dalji evropski put Srbije, ali i neophodna stavka za ekonomski razvoj zemlje u kojoj je veliki procenat stanovništva bez posla, i gde i oni koji rade teško preguraju do kraja meseca.

Predstavnik UN Vilijam Infante, slikovito je objasnio da je suzbijanje te negativne pojave osnovni preduslov za stvaranje dobrog biznis ambijenta, privlačenje novih investitora i otvaranje novih radnih mesta. Za ostvarenje tog cilja je ipak, kako upozorava, neophodna dugoročna posvećenost.

„Poslovni svet želi da zna da ovo nije samo privremena promena filozofije“, zaključio je Infante.
XS
SM
MD
LG