Dostupni linkovi

Raste broj oboljelih od gripa, ali nema proglašenja epidemije


Iako je stopa zvanično oboljelih od gripa za 50 odsto premašila kritičnu brojku „epidemijskog praga“, u Crnoj Gori epidemija gripa za sada neće bit proglašena. I dok svakodne raste broj zaraženih zdravstveni radnici upozoravaju na nestašicu potrebnih medikamenata.

Prema zvaničnim podacima u Crnoj Gori trenutno od gripa boluje 1.202 pacijenta, a u Kliničkom centru Crne Gore je hospitalizovano sedam osoba od kojih su dvije životno ugrožene i nalaze se na jedinici Intezivne njege KC.

Ranije je zabilježen je i jedan smrtni slučaj. Stvaran broj zaraženih znatno je veći, s obzirom na to, da svi oboljeli od gripa ne traže pomoć ljekara.

Od prošle nedjelje su zabranjene posjete bolesnicima u Kliničkom centru zbog sprečavanja širenja gripa. No i pored toga rukovodilac Ministarstva zdravlja Suad Numanović kaže da, osim u Podgorici, Nikšiću, Cetinju i Rožajama, u ostalim gradovima nema povećanog broja oboljelih od gripa, dodajući da “ako budu ispunjeni svi uslovi epidemija se može proglasiti i na teritorijama opština”.

„Da bi se epidemija na nacionalnom nivou proglasila, vi znate da osim tih brojki moraju da postoje i ostali parametri da postoji jedan povećan broj mortaliteta da postoji povećan broj oboljelih od akutnih respiratornih infekcija i ostalih komplikacija koje prate ovaj grip", objasnio je Numanović.

Podsjetimo, u Crnoj Gori su zvanično potvrđenii laboratorijski slučajevi tzv. svinjskog gripa ili podtipa AH1 ali je Numanović objasnio da „broj tih pacijenata nije značajan“ i „ne upućuje na nešto što bi nas vodilo ka proglašenju epidemije“.

I dok vršilac dužnosti minstra zdravlja Suad Numanović tvrdi da "se nijesu stekli uslovi za proglašenje epidemije gripa", poslanica vladajuće Demokratske partije socijalista i članica parlamentarnog Odbora za zdravstvo Zorica Kovačević konstatuje „da su ogromne gužve po domovima zdravlja“ i upozorava nadležne da će zbog „velikog brojao boljelih doći do nestašice“ potrebnih medikamenata.

„S obzirom da je počela da bude i nestašica određenih reagensa, nema ni određenih lijekova - tako da bih ja apelovala na Ministarstvo zdravlja i na Montefarm da što prije izvrše nabavku potrebnih lijekova i reagensa. U našem domu zdravlja su ogromni redovi kod kod izabranih ljekara i ogromni pritisak na laboratorijske analize, iz čitave opštine, što znači da je povećan broj pacijenata. Vjerovatno po tim parametrima Instituta za javno zdravlje Crne Gore nijesu se stekli uslovi ali je informacijatačna da i mi u Danilovgradu imamo ogroman broj pacijenata i onda problem sa nestašicom ljekova i drugog materijala može da bude problem koji će nas u narednom periodu vjerovatno, malo i udariti po glavi“, poručila je Kovačević.

XS
SM
MD
LG