Dostupni linkovi

Svjetski dan borbe protvi dijabetesa obilježen je i u crnogorskom parlamentu gdje su ljekari i medicinsko osoblje mjerili poslanicima nivo šećera u krvi. Ispostavilo se da poslanicima i nije baš slatka krv, odnosno da su vrijednosti šećera kod većine u granicama normale. No, dok su nam poslanici uglavnom zdravi, među građanima, naročito mladima kako navode ljekari sve je više onih sa dijabetesom.

„Ovo merenje glukoze u krvi je u cilju promovisanja svesti kod svakog pojedinca u Crnoj Gori da aktivno učestvuje, da ide kod svog doktora i povremeno napravi neki pregled jer kada se bolest već ispolji onda je mnogo teže ostati zdrav", kaže doktor Dragan Likić, rukovodilac registra za dijabetes pri Institutu za javno zdravlje, koji je poslanicima i novinarima govorio o prevenciji šećerne bolesti i o tom koliko je važno redovno kontrolisati zdravlje.

Na brojne teorije i mišljenja o uzrocima dijabetesa, doktor Likić ovako odgovara:

„E, pa kada bi znali uzročnike onda bi znali kako da lečimo. Šećerna bolest je stara bolest . Stara je 36 vekova, a mi na žalost još uvek ne znamo uzročnike. U širem smislu danas okrivljujemo loše navike u životu, ne kretanje i nasledni faktor. Dakle, nekoliko različitih uzroka dovodi do pojave šećerne bolesti.“

U ovom momentu se pretpostavlja da je u Crnoj Gori broj oboljelih, što registrovanih, što neregistrovanih, preko 30.000.

Zdravstvene institucije u Crnoj Gori nemaju zvaničan podatak o broju oboljelih od dijabetesa, ali se podaci iz svih ustanova gdje se oboljeli liječe polako prikupljaju pa bi uskoro Crna Gora trebalo da dobije prvi registar oboljelih.

Mjerenje u Parlamentu

Inače, dosadašnja istraživanja Instituta za javno zdravlje pokazuju rast obolijevanja kod djece i mladih. Dok je kod djece osnovni uzročnik pojave dijabetesa nasljedni faktor, kod mladih je više faktora u pitanju, kaže nam doktor Dragan Likić.

„Kod mladih od 18 pa na više godina dominantan uzrok pojavljivanaj šećerne bolesti je upravo u izmenjenim stilovima života, odnosno nezdravim stilovima života – odsustvo fizičke aktivnosti, previše sokova, previše slatkića, masti i soli ...Nakon dužeg vremena takvog načina života, od rane mladosti dođe do pojavljivanja šećerne bolesti, naročito kod onih koji imaju nasledne predispozicije“, pojašnjava doktor Likić.

Dijabetes je vodeći zdravstveni problem u mnogim zemljama svijeta. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu je broj oboljelih od dijabetesa od 1990. iznosio 80 miliona, dok je 2000. godine povećan na 177 miliona.

U četvrtak je u holu crnogorskog parlamenta bilo mnogo više skupštinskog osoblja nego poslanika kojima su ljekari i medicinsko osoblje mjerili nivo glukoze, odnosno šećera u krvi .

Među rijetkim poslanicima zatekli smo Zoricu Kovačević i Zorana Jelića iz DPS-a, dok je iz opozicije šećer u krvi mjerio Veljko Vasiljević iz Demokratskog fronta. Pitali smo koliko im je krv slatka:


A kome je slađa krv? Poslanicima vlasti ili opozicije?

  • 16x9 Image

    Predrag Tomović

    Nesuđeni pravnik završio je u novinarstvu. Prošao "školu" radija Free Montenegro, Antene M. Imao i kratak izlet na TV IN, ali se nakon toga vratio staroj ljubavi - radiju.

XS
SM
MD
LG