Dostupni linkovi

Raste broj obolelih od gljivičnog meningitisa u SAD


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Glas Amerike

Zvaničnici američkog Sekretarijata za zdravstvo kažu da je broj smrtnih slučajeva povezanih sa retkim oblikom gljivičnog meningitisa porastao na 21, a da se čak 271 osoba razbolela.

Novi podaci Centara za kontrolu i prevenciju bolesti pokazuju da je većina slučajeva ovog oboljenja zabeležan u četiri države - Tenesiju, Mičigenu, Virdžiniji i Indijani.

A kako se broj obolelih povećava, sve više žrtava i njihovih porodica odlučuje se da pokrene pravni postupak. Ove nedelje podnete su tužbe kako protiv farmaceutske kompanije iz Masačusetsa koja je proizvodila sporne injekcije steroida, tako i protiv njenih zvaničnika.

Američki zdravstveni zvaničnici u četvrtak su potvrdili da su te injekcije zaista sadržale gljivice odgovorne za izbijanje bolesti.

Lek je proizveden u "Nju Ingland kompaunding centru" (NECC), koji je odmah obustavio proizvodnju i opozvao svoje proizvode.

Zvaničnici veruju da je i do 14 hiljada ljudi u 23 države dobilo injekcije proizvedene u toj ustanovi, u nastojanju da ublaže bolove u leđima i zglobovima.

Meningitis je bolest koja napada membrane koje štite mozak i kičmenu moždinu.
XS
SM
MD
LG