Dostupni linkovi

Cijena bitkoina skočila nakon Bidenove direktive o kriptovalutama


Bitkoin (ilustrativna fotografija)
Bitkoin (ilustrativna fotografija)

Predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) objavio je izvršnu naredbu pozivajući vladu da ispita rizike i prednosti digitalnih valuta - potez koji je industrija pozdravila, a skeptici osudili smatrajući da direktiva odlaže potrebnu regulativu, pišu svjetski mediji.

Rast bitkoina

Cijena bitkoina je porasla u srijedu, 9. marta, nakon što je Bajden potpisao izvršnu naredbu koja zahtijeva od vladinih agencija da procijene prednosti i rizike stvaranja digitalnog dolara centralne banke i drugih problema s kriptovalutama, napisao je Rojters (Reuters).

Bajdenov nalog zahtijevat će od Ministarstva finansija, Ministarstva trgovine i drugih ključnih agencija da pripreme izvještaje o "budućnosti novca" i ulozi koju će imati kriptovalute, ističe Rojters i dodaje da direktiva povećava mogućnost prihvatanja virtuelnih valuta u američki finansijski sistem.

Stručnjaci smatraju da je uspostavljanje regulatornog okvira za digitalnu imovinu neophodno radi suzbijanja nezakonitog finansiranja i sprječavanja rizika po finansijsku stabilnost i nacionalnu sigurnost.

Bijela kuća je prošle godine saopštila da razmatra široki nadzor tržišta kriptovaluta kako bi pokušala da riješi sve veći problem prijetnji ransomvera (ransomware) i drugih vrsta sajber kriminala.

Bitkoin je 10. marta porastao za 9,1 odsto na 42.280 dolara i na putu je da postigne najveći postotni dobitak od 28. februara.

Bolji regulatorni pravac

Skok bitkoina usred naglog rasta vrijednosti digitalnih tokena, podstaknut je optimizmom u vezi s američkom revizijom kripto nadzora koju je ministrica finansija SAD Dženet Jelen (Janet Yellen) nazvala "istorijskom", piše Blumberg (Bloomberg).

Jelen je pohvalila Bajdenovu direktivu rekavši da time postiže pravi balans između podsticanja inovacija i rješavanja potencijalnih rizika. To je, ukazuje Blumberg, podstaklo raspoloženje u industriji koja je dugo tražila bolji regulatorni pravac.

"Godinama je kripto tržište ometano nedostatkom regulatorne jasnoće u SAD", rekao je Hejden Hjuz (Hayden Hughes), glavni izvršni direktor trgovačke platforme društvenih medija Alfa impact (Alpha Impact) naglasivši da "ako se donesu jasne smjernice, ovo bi mogao biti prelomni trenutak za industriju".

Izvršna naredba predsjednika Bajdena, dodaje Blumberg, nalaže vladinim agencijama da detaljnije istraže brojne teme te poziva na izradu studija i preporuka za politiku o pitanjima koja se kreću od zaštite potrošača do klimatskih promjena.

Zvaničnici će također morati da razviju okvir za saradnju s međunarodnim partnerima na postavljanju standarda za digitalnu imovinu.

Agencije će imati rok od 90 dana do godinu dana da završe izvještaje, u zavisnosti od problema, nakon čega će administracija, kako je saopštila, brzo sprovesti preporuke.

Najvažnije oblasti

Kripto tržište je preko noći saznalo za dugo očekivanu Bajdenovu izvršnu naredbu koju je potpisao u srijedu 9. marta, nakon što je Ministarstvo finansija dan ranije slučajno objavilo izjavu u kojoj se pozdravlja Bajdenov potez i u kojem su unaprijed objavljeni pojedini detalji, ističe CNBC.

Važan dio Bajdenove direktive je zaštita potrošača, ističe američki televizijski kanal, dodajući da je do sada zabilježeno bezbroj priča o investitorima koji su pali na kripto prevare ili su izgubili ogromne sume novca putem sajber napada na berze ili same korisnike. Bajdenova administracija želi da regulatori "osiguraju dovoljan nadzor i zaštitu od bilo kakvih sistemskih finansijskih rizika koje predstavljaju digitalna sredstva".

Još jedna oblast na koju se fokusira Bajdenova izvršna naredba su klimatske promjene kako bi vlada proučila načine da kripto inovacije učini "odgovornijim", smanjujući sve negativne klimatske uticaje naročito jer kriptorudarenje zahtijeva više kompjuterske snage. To je, dodaje CNBC, izazvalo alarm za kreatore politike širom svijeta, a Kina je prošle godine čak potpuno zabranila rudarenje kriptovaluta, što je dovelo do egzodusa kripto rudara u SAD i druge zemlje, poput Kazahstana.

Bijela kuća se direktivom također fokusira na davanje konkurentske prednosti Sjedinjenim Državama u odnosu na druge zemlje, što je posebno značajno sada kada je Kina zabranila kriptovalute. Bajden je zadužio Ministarstvo trgovine da "uspostavi okvire za podsticanje konkurentnosti i vodstva SAD u tehnologiji digitalne imovine te iskorištavanje tehnologije".

Konačno, naglašava CNBC, Bajdenova administracija također želi istražiti digitalnu verziju dolara. Američke Federalne rezerve su prošle godine započele rad na istraživanju potencijalnog izdavanja digitalnog dolara. Centralna banka objavila je dugo očekivani izvještaj s detaljima o prednostima i nedostacima takvog virtuelnog novca, ali još nije zauzela stav o tome misli li da bi ga SAD trebao izdati.

Liderstvo u globalnom finansijskom sistemu

Bajdenova izvršna naredba za sveobuhvatnu reviziju vladinog pristupa kriptovalutama ima za cilj da osigura poziciju nacije kao lidera u industriji koja se brzo razvija, uz smanjenje rizika za potrošače i sam finansijski sistem, ukazuje Vašington post (The Washington Post).

Ruska invazija na Ukrajinu izoštrila je fokus Vašingtona na prednosti ali i opasnosti od digitalne valute, ističe list. Od početka rata prikupljeno je na desetine miliona dolara u kriptovalutama kao donacije za Ukrajinu. U međuvremenu, neki kreatori američke politike izrazili su zabrinutost u vezi s mogućnošću da Rusija iskoristi kriptovalute da bi izbjegla sankcije, mada drugi smatraju da je to neisplativa opcija.

Revizija američke vlade u pristupu kriptovalutama mogla bi, ukazuje Vašington post, rezultirati boljim regulatornim odgovorom na porast digitalne imovine na globalnom tržištu koje se sada procjenjuje na skoro dvije hiljade milijardi dolara.

Dok čelnici industrije pozdravljaju naredbu Bijele kuće kao pobjedu za sektor, američki zvaničnici smatraju da će naredba i posao koji slijedi "ojačati liderstvo SAD u globalnom finansijskom sistemu i zaštititi dugoročnu efikasnost kritičnih instrumenata nacionalne bezbjednosti kao što su sankcije i okviri protiv pranja novca".

Korak unatrag?

Dok zagovornici kriptovaluta pozdravljaju Bajdenovu naredbu i njeno priznanje pozitivnih elemenata industrije, kripto skeptici vide izvršnu naredbu kao korak unazad u procesu njene regulacije, ukazuje Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

Kripto industrija u SAD je tokom prošle godine vodila intenzivnu kampanju lobiranja kako bi spriječila agresivniju regulaciju digitalne imovine, ističe list ukazujući na ovosedmični izvještaj organizacije za zaštitu potrošača Pablik sitizen (Public Citizen), koji navodi da se broj lobista za kriptovalute gotovo utrostručio posljednjih godina, sa 115 u 2018. na 320 u 2021.

Troškovi sektora za lobiranje, navodi se u izvještaju, porasli su sa 2,2 miliona na devet miliona dolara. Industrijski lobisti kažu da bi gruba regulacija rizikovala da potisne veći dio tržišta kriptovaluta u inostranstvo.

S druge strane, dodaje Volstrit džurnal, finansijski regulatori već godinama proučavaju kriptovalute. Mreža za sprovođenje finansijskog kriminala Ministarstva finansija izdala je smjernice 2014. o sistemima plaćanja kriptovalutama. Komisija za hartije od vrijednosti je preduzela niz prinudnih radnji protiv pojedinaca i entiteta u sektoru, dok je Komisija za trgovinu robnim fjučersima pokrenula inicijativu za proučavanje kriptovaluta i drugih tehnoloških inovacija 2017.

Pojedini stručnjaci tvrde da su se učesnici na tržištu nadali konkretnijem pravcu i političkim odlukama a ne direktivi koja zahtjeva istraživanje, procjenu i koordinaciju u određenim rokovima, dok se investitori brinu da će izvršna naredba pod nazivom "Obezbjeđivanje odgovornog razvoja digitalne imovine" dati priliku da se razvodne postojeći propisi.

"Silicijska dolina i njihova armija novih lobista su se možda plašili najgoreg, a umjesto toga Bijela kuća postavlja prostirku dobrodošlice", rekao je Tajler Gelaš (Tyler Gellasch), izvršni direktor Udruženja za zdrava tržišta, trgovinske grupe investitora.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG