Dostupni linkovi

Javna ustanova Biblioteke Sarajevo svake godine organizira "Zimski raspust u biblioteci" kako bi djeca tijekom zimskog perioda imala priliku provoditi slobodno vrijeme uz knjige. Osim čitanja, na programu su i različite radionice, kao i brojni drugi sadržaji namjenjeni najmlađim ljubiteljima pisane riječi.

Praznik knjige za najmlađe u Sarajevu počeo je 3. siječnja i traje do kraja mjeseca.

Cilj je da djeca provedu svoje slobodno vrijeme uz knjige, i to na kreativan i zabavan način, pa su tako planirane brojne interaktivne i edukativne radionice, pričaonice, filmske projekcije, igrokazi, kvizovi znanja.

Svakoga dana veliki broj mališana dolazi slušati priče
Svakoga dana veliki broj mališana dolazi slušati priče

"Svi programi su za djecu mlađe školske dobi, predškolsku djecu i učenike do 9. razreda. Pripremili smo različite sadržaje, kreativne radionice, pričaonice, kviz znanja gdje će za najuspješnije biti i jedna simbolična nagrada, najvjerojatnije knjiga. Želimo da djeca biblioteku ne doživljavaju samo kao mjesto gdje posuđuju knjige za lektiru, kao neku obavezu, već kao prostor druženja, zabave i edukativnih sadržaja", kaže voditeljica odjeljenja dječije čitaonice Radićeva Suzana Dedić.

Svakoga dana veliki broj mališana dolazi slušati priče. Neki od njih i ranije su dolazili provoditi raspust u biblioteci, jer uživaju u čitanju knjiga. Riana, Taira i Iris:

Zimskom raspustu u biblioteci raduju se i roditelji, bake i djedovi. Senada Duranović u biblioteku u Radićevoj ulici u Sarajevu dovela je svoju unuku:

"Ja sam oduševljena svakom aktivnošću koja se odnosi na djecu i njihovo slobodno vrijeme. I ovo je vrlo lijepo da se nešto organizira tokom dječijeg raspusta. Koliko se sjećam, ova biblioteka je slične projekte sprovodila i prije rata. I kad sam vidjela da se ovo dešava, bila sam oduševljena, kao i moja unuka", kaže Senada.

Neki su i ranije dolazili provoditi raspust u biblioteci
Neki su i ranije dolazili provoditi raspust u biblioteci

Suzana ističe da od pokretanja projekta uvijek imaju dobar odziv mališana jer, usprkos modernim tehnologijama koje im odvlače pažnju, djeca i dalje vole listati stranice knjiga:

"Mislim da knjiga ima svoje mjesto u njihovim životima i odrastanju, bez obzira na internet. Smatram da dosta njih voli čitati, a mi im pokušavamo približiti knjige i onda i oni sami uvide kako je zanimljivo listati knjigu, a ne samo da to gledaju vizuelno i čitaju preko interneta", navodi Suzana.

Programi Zimskog raspusta se održavaju u nekoliko odjeljenja Biblioteka Sarajevo, u različitim sarajevskim općinama.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG