Dostupni linkovi

Raprava o nalogu Srbiji za dostavom tajnih dokumenata


Jovica Stanišić i Franko Simatović pred sudom u Hagu, 21. studeni 2011.
Jovica Stanišić i Franko Simatović pred sudom u Hagu, 21. studeni 2011.
Na Haškom sudu, u slučaju protiv bivših srbijanskih obavještajaca Jovice Stanišića i Franka Simatovića održana je rasprava po pravilu 54 bis o nalogu Srbiji za dostavu određenih dokumenata, navodno važnih za obranu.

Budući da su se srbijanske vlasti usprotivile nalogu raspravnog vijeća, njezini predstavnici pojavili su se u haškoj sudnici kako bi objasnili protivljenje dostave određenih dokumenata. Odnosno objasnili – kako bi njihovo korištenje na sudu moglo ugroziti nacionalnu sigurnost.

Veo tajnosti nad tajnim dokumentima srbijanske tajne službe – Državne bezbjednosti, DB-a – i dalje traje.Odmah po predstavljanju zastupnika Srbije, vođe tima za suradnju s Haškim sudom - Dušana Ignjatovića, predsjedavajući sudac Alphons Orie zatvorio je raspravu o dokumentaciji koja bi mogla dodatno rasvjetliti ulogu spomenute države u ratnim operacijama i logističkoj podršci snaga u Hrvatskoj te kasnije Bosni i Hercegovini – za što se Stanišić i njegov pomoćnik Simatović terete po zapovjednoj odgovornosti kao bivši šefovi Državne bezbjednosti, DB-a.

„Mi smo dobili obavještenje o prigovoru koji se ulaže na nalog Raspravnog vijeća od 4.studenog 2011.godine. Ali prije nego što čujemo Vašu daljnju argumentaciju i odgovore koje ćete pružiti, molim da kratko pređemo na poluzatvorenu sjednicu“, najavio je raspravu Orie i zatvorio sjednicu za javnost.

Tijekom otvorenog dijela rasprave o tehničkim detaljima saznalo se kako je Simatovićeva obrana povukla svoj zahtjev za otkrivanjem zaštićene dokumentacije, no njegov bivši pretpostavljeni Stanišić nije. Stanišićeva obrana pozvala je predstavnike Srbije da za svaki pojedinačni traženi dokument iznesu argumentaciju – zašto bi njegovo korištenje u procesu ugrozilo nacionalnu sigurnosti.

Vođa srbijanskog tima za suradnju s Haškim sudom Ignjatović izjavio je kako je iznenađen nalogom suda po pravilu 54 budući da su spremni ponuditi sve tražene dokumente obrani, kao i do sada. Uz uspostavljanje zaštitnih mjera za spriječavanje njihovog objavljivanja javnosti.

„Kao da se hoće pokazati da mi ne želimo surađivati s obranom g. Stanišića. Mi smo stotine, mogli bismo reći tisuće dokumenata koji potiču od naših obavještajnih službi – dostavili g.Stanišiću. Ni na koji način, želeći zaštititi nacionalne interese Republike Srbije, ne želimo bezrazložno ni na koji način ometati izvođenje njegove obrane“, naveo je Ignjatović dodajući da su među traženim dokumentima već nekim dokumenti koji su dostavljeni, uz to tražeći zatvorenu sjednicu za javnost za raspravu o detaljima.

(Ignjatović o nepotrebnosti naloga po Pravilu 54 bis)


Bez obzira na zaštitu dokumenata tajnih službi, kao i nekih vojnih i policijskih – tu i tamo na suđenju Stanišiću i Simatoviću isplivaju novi, dosad nepoznati podaci koji potkrijepljuju optužbe za dostavu financijskih sredstava snagama van Srbije od strane državnih dužnosnika.

Nedavno su se na suđenju ove godine mogli čuti primjerice detalji pritužbe bivšeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića, na uhićenje u Srbiji 2001.godine pod optužbama za gospodarski kriminal. Tada je u prigovoru na pritvor Milošević objašnjavao da zbog zaštite državnih interesa nema cijele dokumentacije o nabavi opreme za specijalne jedinice koje su ratovale u Hrvatskoj Bosni i Hercegovini te kasnije na Kosovu, a koje su prema njegovim riječima dobijale od države sve „od igle do lokomotive“.

Simatovićeva obrana obavijestila je kako je odustala od zahtjeva za spornim dokumentima jer će se njima i tako baviti preko svojih svjedoka čije se svjedočenje tek očekuje. No i tada će se vjerovatno o tajnim dokumentima raspravljati na sjednicama zatvorenim za javnost uz obrazloženje zaštite imena djelatnika i lokacija objekata srbijanske tajne službe.

Na raspravi o tehničkim detaljima dostave tajnih, neredigiranih dokumenata Srbije njezinim bivšim djelatnicima optuženim u Hagu, kao i koracima njihove daljnje zaštite od oka javnosti – odlučeno je kako će se predstavnici Srbije sastati tijekom par narednih dana sa članovima Stanišićeve obrane kako bi pokušali pronaći rješenje za traženo.

Spomenimo na kraju kako obrana prvooptuženog Stanišića još želi pozvati jednog svjedoka koji je do sada odbijao doći u Haag nakon čega bi potkraj ovog mjeseca s izvođenjem dokaza trebao početi tim obrane drugooptuženog Simatovića. Suđenje inače traje od polovice 2009.godine.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG