Dostupni linkovi

Raspisan tender za istraživanje o nafti u crnogorskom podmorju


Tivat, crnogorsko primorje, ilustracija
Tivat, crnogorsko primorje, ilustracija
Višedecenijske pretpostavke da se u crnogorskom podmorju nalaze naslage nafte i gasa, mogle bi u doglednom periodu da budu razriješene. Vlada Crne Gore je raspisala tender koji će rezultirati dodjelom koncesija na istraživanje i, eventualno, eksploataciju nafte i gasa.

Crnogorsko Ministarstvo ekonomije je objavilo zvaničan poziv za dostavljanje ponuda za dodjelu koncesija za istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju koji će biti otvoren do februara naredne godine, a kriterijumi za dodjelu ugovora sadrže minimalne uslove koji će koristiti kao osnova za ocjenjivanje ponudjača.

Na tenderu, između ostalog, neće moći da učestvuju offshore firme, kao ni kompanije sa destinacija gdje poreski organi Crne Gore nemaju uspostavljenu pravnu saradnju i mogućnost pravne pomoći.

Značajno je i što pravo učešća neće imati ni firme kod kojih nije poznat vlasnik u krajnjem ishodištu, što se odnosi na firme povezane kroz odnos kompanije: majka-kćerka. Tender će biti zatvoren a Vlada zadržava pravo da naknadno pregovara sa ponudjačima o svim aspektima budućeg ugovora. Tender se odnosi na koncesije za tri hiljade kvadratnih kilometara podmorja podijeljenih u 13 blokova.

Pošto se procjenjuje se da naftna nalazišta postoje u blizini rta Prevlaka, koji dijeli Crnu Goru i Hrvatsku, zbog neriješenog pitanja razgraničenja dvije države na moru, crnogorski premijer Milo Đukanović je, odgovarajući na novinarsko pitanje - da li bi istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju moglo da napravi problem u graničnom pojasu sa Albanijom i Hrvatskom - rekao da ne očekuje nikakve probleme.

"Ove kao i druge razvojne projekte ćemo realizovati uvijek poštujući stroga pravila međunarodnog prava i ne manje važno od toga, znate da se svaki projekat godinama svaki razvojni projekat u Crnoj Gori realizuje nakon veoma strogo urađenog elaborate kojim se obezbjeđuje zaštita životne sredine", rekao je Đukanović.

Nekada državno preduzeće, a od 2002. u većinskom vlasništvu grčkog Hellenic Petroleuma - Kotorski Jugopetrol i britanska naftna kompanija Star Petroleum su početkom 2000. godine zaključili ugovor o zajedničkom istraživanju u proizvodnji nafte i gasa za dva istražna bloka od Svetog Stefana do Prevlake.

Star Petroleum je 2004. prodao udio od 51 odsto filijali Ramco Energy-a, kompaniji Medusa i grčkom Hellenicu. Ramco je godinu kasnije svoj udio prepustio Grcima uz pravo da se pridruži poslu nakon izvođenja istražnih bušotina.

Zainteresovani i Nijemci

Međutim, kotorski Jugopetrol i njegov većinski vlasnik, grčki Hellenic Petroleum su 2006., zbog kašnjenja izgubili koncesije na istraživanje u ulcinjskom podmorju.

Uprkos činjenici da još nije objavljeno koliko se gasa i nafte može naći u crnogorskom podmorju jer su rezultati dosadašnjih istraživanja kod Hellenica, stručnjaci koji su na tom poslu bili angažovani prije više od 30 godina kažu da su postojale indicije da se nastavi sa dodatnim analizama.

Najveće interesovanje su, do sada, pokazale američke i britanske kompanije ali u trku, vjerovatno, ulaze i Nijemci, o čemu je nakon susreta sa premijerom Đukanovićem govorio njemački ministar za privrednu saradnju i razvoj Dirk Nibel.

"Po mojim saznajima postoji načelno interesovanje dva njemačka preduzeća, ali to je samo ona početna faza gdje je iskazano načelno interesovanje", naveo je Nibel.

Ekološke organizacije se još uvijek nijesu oglasile, ali funkcioner vladajuće DPS, Daliborka Pejović, koja je donedavno bila direktor državne Agencije za zaštitu životne sredine, a potom državni sekretar za istu oblast u Ministarstvu održivog razvoja, kaže da problema ne bi trebalo da bude.

"Na osnovu svih istraživanja koja su do sada rađena, a jednim dijelom su naslonjena na ona istraživanja koja smo radili i za podmorski kabal i širi akvatorijum vezan za obalno područje koje treba valorizovati kriz prostorne planove. Za sada nema smetnji ili problema da se krene u realizaciju ovog projekta. Naša su očekivanja da ćemo sa svim onim što bude dobra priprema dokumentacije mi ovaj projekat iznijeti do kraja.
Ja sam sigurna na sreću i ekonomskih benefita svih građana Crne Gore koji se mogu ostvariti na taj način. Vidjećemo u zavisnosti od ponuđenih dokumentacija i toga ko nam bude slao određenu vrstu ponuda mi ćemo imati jasniju sliku kako će se to na kraju završiti"
, zaključuje Daliborka Pejović.
XS
SM
MD
LG